Treceți la conținutul principal

Chiftele de post

Saptamana trecuta va prezentam un scrob cu leurda. Reactile la articol au fost neasteptate, toata lumea intrebandu-ma de cum a gatit mama leurda de post. A trebuit sa o intreb, si sa ii explic de ce ma intereseaza, asa ca sambata, cand am inceput sa-mi bag nasul in oalele aburinde de pe aragaz, mi-a spus autoritar ca ar fi bine sa ii pun si reteta de chitele de post pe blog, ca sunt mai bune decat alea din comert si usor de facut.
Asa ca astazi o sa va prezint reteta ei (inventie proprie) de chiftele de post cu garnitura de mancarica de leurda si ciuperci.
Pentru chiftele aveti nevoie de doi cartofi mai maricei, un morcov mare, 250 de grame de ciuperci, 100 g soia granule, usturoi verde, 4 linguri de faina, ulei si condimente.

Morovul curatat și taiat in doua, ceapa curatata, morovii curatati si taiati in 2 impreuna cu sare se pun la fiert.


Intre timp am incalzit niste apa intr-o ala si am pus soia la hidratat timp de 20 de minute.  Mama foloseste Soia texturat de la Inedit, o punga are 100 de grame si se prepara usor, asa cum am spus mai sus.
Dupa ce legumele s-au fiert si soia s-a hidratat, si scurg bine de apa si se adauga intr-un bol pentru a fi blenduite. Se mai adauga usturoiul verde tocat piper si se paseaza pana cand pasta devine omogena.
Dupa ce ati pasat omogen continutul, intr-o tigaie adaugati ulei si dati drumul la foc pentru a-l incinge.
In compozitia realizata se ai dauga 4 linguri de faina pentru a lega totul iar dupa ce ati amestecat bine luati cu lingura din compozitie, mai tavaliti pasta un pic prin faina si puneti la prajit.
Noi am servit chitelele cu doua garnituri, mancarica de leurda si ciuperci.
Mancarea de leurda se face ca cea de lobada: se curata leura si se opareste. Intr-o tigaie se inmoaie niste ceapa in apa cu ulei si concentrat de legume. Dupa ce s-a inmuiat se adauga leurda si cateva linguri de bulion si se mai lasa sa dea cateva clocote, pana devine o pasta. Se poate adauga si smantana daca nu tineti post. Mama a gatit si si pentru ca nu tinem cu totii post.
Pentru ciupercute a inmuiat ceapa cu concentrat de legume, a spalat, cutatat si taiat bucati mici ciupercile, le-a calit impreuna si apoi a adaugat verdeturi.
Pofta mare!

 Pe curand...

Comentarii

  1. O singură obiecție am și anume folosirea concentratului de legume din comerț, eu sunt sunt foarte ANTI aceste produse.
    Ați putea încerca vegeta de casă, însă trebuie un aparat de deshidratat legume (eu am încercat acum câțiva ani să fac vegeta de casă la cuptor dar a fost un dezastru căci mi s-a ars). Oricum, eu am ani buni de cand nu am mai pus gura pe concentrat (în ceea ce gătesc eu sau ce se face la mine-n familie).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce misto ar fi sa am un astfel de aparat :)
      Da, concentrările de legume e un artificiu pentru un gust mai aromat si nu e atat de sănătos.

      Ștergere
    2. Va sfatuiesc sa va luati aparatul respectiv ca va iese o "vegeta" de nota zece.Conteaza mult amestecul de legume preferat dar iese o minune!

      Ștergere
  2. Horică, eu am folosit astfel de concentrate mai mult când stăteam la cămin și făceam mâncăruri la viteză, fără să pun mai multe ingrediente. După ce m-am mutat și-am avut o bucătărie acătării, l-am eliminat, având mai multă grijă ce pun în mâncare. A fost o diferență de gust la început dar m-am obișnuit fără, iar acum când simt gustul acela în mâncare nu-mi mai place deloc, se simte că-i artificial. Oricum, ele sunt concepute să conțină acele substanțe care să-ți dea impresia că are acel gust mai bun, dar creează dependență din câte am înțeles. Eu am venit/revenit cu observațiile acestea deoarece nu e deloc sănătos și tot încerc să conving lumea să renunțe, pe cât posibil, la aceste artificii care mai mult dăunează. Și da, cred că ar merita o investiție într-un aparat de deshidratat, ca o alternativă la zarzavaturile de iarnă (cel puțin) care ocupă mult loc în congelatoare sau borcane, depinde de preferințe.

    RăspundețiȘtergere
  3. PS: Eu fac astfel de chifteluțe cu legumele crude date prin răzătoarea mică, ai putea să încerci, deși e mai mult de muncă la pregătit.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Balada câcatului moțat

Mărgineanu spunea: Viața e ca părul din cur, scurtă și plină de căcat.

Balada câcatului moțat este una din primele poezii pe care le-am învățat când eram mic. Nu știu dacă era chiar așa, cum o voi scrie mai jos. Ceea ce voi scrie este o combinație din două variante pe care le-am găsit pe net, o variantă ce seamănă cu ceea ce știam eu.

A fost odată un căcat
Micuț obraznic și moțat
Și îl stimau căcații toți
Căci el era cel mai cu moț
Dar într-o zi
Un câine mic şi pricăjit,
S-a dat la el şi... la halit.
A stat un pic, l-a rumegat
Şi l-a făcut din nou căcat.
Era micuţ şi fără moţ.
Râdeau de el căcaţii toţi.

Morala...
Să nu fi mare şi moţat,
Că o s-ajungi din nou căcat.

Pe curând...

M-a facut mama model

Nu mai e un secret ca m-am transforat anul asta. Am slabit 20 si ceva de kilograme, am inceput sa alerg, intr-un final am mers si la sala. Cu alte cuvinte mi-am schimbat modul de viata. Pe langa asta, multe alte lururi s-au schimbat in 2016, an ce a fost destul de pin si de greu pentru mine. Exista doua persoane ce sunt responsabile pentru schimbarile astea si ele sunt Alice si Andrei. Fara cei doi de A nu reuseam sa fiu aici, acum, asa. Stiu ca nu vor lauri insa si-i merita si le multumesc enorm pentru impulsionare, ajutor si incredere. Anul trecut, in articolul ,deja traditional de anul nou, imi doream ca in 2016 sa am grija de imaginea mea, sa slabesc si sa merg la sala. S-au intamplat astea insa lupta nu e terminata. Mai am de dat jos, mai am de modelat. Si de aceea pentru 2017, continui jocul asta al narcisismului si imi doresc sa devin mai increzator in mine, mai focusat pe problemele mele, mai egoist cu timpu meu liber si mai atent cu mine. Ca sunt multe cicatrici ce trebuiesc…

Fluturele monarh si fluturele vice-rege

Fluturele monarh este cea mai raspandita specie de fluturi din America de Nord. Traiesc 8 luni, masculii mor dupa imperechere iar femelele dupa depunerea larvelor. Pana sa se transforme in fluturi se hranesc cu planta unde au fost depuse ouale, laptele cainelui (sau iarba fiarelor), o planta ce ii ajute sa se transforem in omide colorate, sa isi creeze un cocon puternic si sa ajunga fluturi. Planta cu care se hranesc contine substante toxice pentru vertrebrate, de aceea pasarile nu ii mananca.
Fluturele vice-rege, seamana izbitor cu cel monarhm doar ca are doua buline negre pe spatele aripilor. El nu este toxic, dar pentru ca seamana atat de mult cu monarhul, pasarile se feresc sa il manance.
Din aceasta poveste a naturii putem trage multe concluzii sau crea chiar fabule....
Pe curand...