Romanii si cutremurele

Mi s-a pus pata pe un ziar national, din asta quality. Nu am de gand sa ii dau numele pentru ca nu merita. Bate campii dau de tot. Dar va dau un indiciu: e un ziar ce are aplicatie in AppStore.
Prima data a fost un articol despre o persoana pe care se intampla sa o cunosc si am scris numai minciuni si tampenii despre ea. Am incercat sa dau un comentariu la articol, pe site, insa comentariul nu a fost publicat.
Apoi au avut o stire ce spunea: "Alexandra Stan promovata intr-un mod orignial in Japonia". In articol spuneau ca artista are un concert in capitala Japoniei si ca este promovata pe un autobuz, un mod original in Tokyo. De unde isi iau stirile? Au vazut o poza postata de Tokyo Fashon pe facebook, poza ce a fost re si resheruita pana a ajuns la ei. S-au uitat un pic la ea si am zis ca e original si ca e autobuz. Pe autobuz e CRBL cand face reclama la Vodafone. Alexandra Stan era promovata pe un camion ce avea prelata cu poza ei si reda non-stop Mr Saxo Beat. Asa se promoveaza orice concert aici: de la artisti japonezi, coreieni sau americani. Nu era nimic original sau inedit.
Iar azi am umplut paharaul: nu stiu ce tip de la Institutul Eropean de Fizica Pamantului spune ca Romania va fi lovita de un cutremur mare anul acesta.
Pai stirea asta a fost pusa stire principala pe site, si eventual stire de prima pagina, in ziar, numai ca sa vanda si sa panicheze masele.
Sunt de aproape 7 luni in Japonia si am simtit aproape 50 de cutremure. Trei dintre ele au fost mai mari si m-am pus sub birou cand am vazut ca intensitatea creste in primele secunde. Dar eu sunt mai altfel. Studiez ingineria seismica, inteleg fenomenul, deci nu ma panichez. Insa romanilor le e frica de cutremure si se pierd usor.
Presa cunoaste acest lucru si face bani din asa ceva. Cum e un cutremur mare, undeva in lume, cum apar stiri despre un posibil cutremur in Romania. Anul trecut, dupa cutremurul din Japonia, numai despre asta discutau. De la Hancu pana la Carmen Hara, sau vrajitoare si clarvazatoare, de la posturi tv de stiri pana la OTV, toti isi dadeau cu parerea despre viitorul cutremur din tara. Imagini cu cutremurul din '77 ne treceau prin fata ochilor, personalitatile ce au murit ne erau insirate... la ce bun? Nu ne putem intoarece in timp si sa ii salvam.... Apoi a fost problema de la Fukushima si hopa am inceput sa facem scenarii SF despre Cernavoda. Fara sa stie ca e un alt tip de centrala nucleara, si ca a fost aleasa acea zona tocmai pentru ca riscul sa fie afectata de un cutremur e cel mai mic acolo...
Iar toate problemele vin de la educatie. In unul din orasele afectate de tzunami din Japonia numarul de victime a fost de 5 copii. Acei 5 copii ce au murit au fost cei 5 compii ce au lipsit de la scoala in ziua cand au invatat despre cum sa reactionezi in cazul unui cutremur sau un tzunami. In Japonia copii invata de mici ce trebuie sa faca, firmele au apoi cursuri de acest fel in fiecare an, pentru angajatii noi, in care li se explica unde si cum sa se adaposteasca in cladire. Frica apare, insa nu apare haosul. Japonezii stiu ca exista pericolului unui cutremur insa stiu ce sa faca. Insa noi nu stim...
Institutul de Situatii de Urgenta ar putea organiza cursuri pentru invatatori sau educatori iar acestia ar putea aloca o zi in care sa ii invete pe copii cum sa reactioneze. Scolile ar trebui sa aiba in fiecare an simulari, la fel si companiile. Ministerul Educatiei ar trebuii sa faca emisiuni in care sa te invete ce si cum sa reactionezi si sa le difuzeze pe televiziunea publica. Educatie se poate face si cu televizorul. Sau pot face scurte materiale pe care impreuna cu CNA-ul sa oblige televiziunile sa le difuzeze in pauzele publicitare. In loc de Consumati fructe si legume sau Excesul de sare, zahar si graimi dauneza sanatatii ar putea aveam scurte filmulete cu masuri in cazul unui cutremur.
Dar astea sunt ideile mele, ale unui student de master. Ideiile astea vor fi citite de cateva sute de oameni si nimeni nu va face nimic. Nu cunosc personal nici un deputat sau senator sa ii spun sa propuna o lege pentru educatia in caz de dezastre naturale. Cred ca e mai importanta decat taxarea vrajitoriei sau legalizarea prostitutiei.... insa nu aduce bani la buget, ci mananca bani ideea asta... Poate ca pana cand nu va veni un cutrenur nu se va intampla nimic. Si apoi, dupa ce vom vedeam pierderile vom incepe sa luam masuri. E mai usor sa intelegi ceva post dezastru decat pre...
Pe curand...

Comentarii

  1. De ce nu dai numele publicatiei?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. dar de ce conteaza numele publicatiei? Nici nu merita sa le dau numele. Insa il poti afla foarte usor. Sunt doar cateva publicatii romanesti care au aplicatie in AppStore, cred ca 3. Doua din ele inca mai au si varianta print si doar una e ziar generalist. Asa ca poti afla singur raspunsul :D

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare