Chiftele de post

Saptamana trecuta va prezentam un scrob cu leurda. Reactile la articol au fost neasteptate, toata lumea intrebandu-ma de cum a gatit mama leurda de post. A trebuit sa o intreb, si sa ii explic de ce ma intereseaza, asa ca sambata, cand am inceput sa-mi bag nasul in oalele aburinde de pe aragaz, mi-a spus autoritar ca ar fi bine sa ii pun si reteta de chitele de post pe blog, ca sunt mai bune decat alea din comert si usor de facut.
Asa ca astazi o sa va prezint reteta ei (inventie proprie) de chiftele de post cu garnitura de mancarica de leurda si ciuperci.
Pentru chiftele aveti nevoie de doi cartofi mai maricei, un morcov mare, 250 de grame de ciuperci, 100 g soia granule, usturoi verde, 4 linguri de faina, ulei si condimente.

Morovul curatat și taiat in doua, ceapa curatata, morovii curatati si taiati in 2 impreuna cu sare se pun la fiert.


Intre timp am incalzit niste apa intr-o ala si am pus soia la hidratat timp de 20 de minute.  Mama foloseste Soia texturat de la Inedit, o punga are 100 de grame si se prepara usor, asa cum am spus mai sus.
Dupa ce legumele s-au fiert si soia s-a hidratat, si scurg bine de apa si se adauga intr-un bol pentru a fi blenduite. Se mai adauga usturoiul verde tocat piper si se paseaza pana cand pasta devine omogena.
Dupa ce ati pasat omogen continutul, intr-o tigaie adaugati ulei si dati drumul la foc pentru a-l incinge.
In compozitia realizata se ai dauga 4 linguri de faina pentru a lega totul iar dupa ce ati amestecat bine luati cu lingura din compozitie, mai tavaliti pasta un pic prin faina si puneti la prajit.
Noi am servit chitelele cu doua garnituri, mancarica de leurda si ciuperci.
Mancarea de leurda se face ca cea de lobada: se curata leura si se opareste. Intr-o tigaie se inmoaie niste ceapa in apa cu ulei si concentrat de legume. Dupa ce s-a inmuiat se adauga leurda si cateva linguri de bulion si se mai lasa sa dea cateva clocote, pana devine o pasta. Se poate adauga si smantana daca nu tineti post. Mama a gatit si si pentru ca nu tinem cu totii post.
Pentru ciupercute a inmuiat ceapa cu concentrat de legume, a spalat, cutatat si taiat bucati mici ciupercile, le-a calit impreuna si apoi a adaugat verdeturi.
Pofta mare!

 Pe curand...

Comentarii

  1. O singură obiecție am și anume folosirea concentratului de legume din comerț, eu sunt sunt foarte ANTI aceste produse.
    Ați putea încerca vegeta de casă, însă trebuie un aparat de deshidratat legume (eu am încercat acum câțiva ani să fac vegeta de casă la cuptor dar a fost un dezastru căci mi s-a ars). Oricum, eu am ani buni de cand nu am mai pus gura pe concentrat (în ceea ce gătesc eu sau ce se face la mine-n familie).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce misto ar fi sa am un astfel de aparat :)
      Da, concentrările de legume e un artificiu pentru un gust mai aromat si nu e atat de sănătos.

      Ștergere
    2. Va sfatuiesc sa va luati aparatul respectiv ca va iese o "vegeta" de nota zece.Conteaza mult amestecul de legume preferat dar iese o minune!

      Ștergere
  2. Horică, eu am folosit astfel de concentrate mai mult când stăteam la cămin și făceam mâncăruri la viteză, fără să pun mai multe ingrediente. După ce m-am mutat și-am avut o bucătărie acătării, l-am eliminat, având mai multă grijă ce pun în mâncare. A fost o diferență de gust la început dar m-am obișnuit fără, iar acum când simt gustul acela în mâncare nu-mi mai place deloc, se simte că-i artificial. Oricum, ele sunt concepute să conțină acele substanțe care să-ți dea impresia că are acel gust mai bun, dar creează dependență din câte am înțeles. Eu am venit/revenit cu observațiile acestea deoarece nu e deloc sănătos și tot încerc să conving lumea să renunțe, pe cât posibil, la aceste artificii care mai mult dăunează. Și da, cred că ar merita o investiție într-un aparat de deshidratat, ca o alternativă la zarzavaturile de iarnă (cel puțin) care ocupă mult loc în congelatoare sau borcane, depinde de preferințe.

    RăspundețiȘtergere
  3. PS: Eu fac astfel de chifteluțe cu legumele crude date prin răzătoarea mică, ai putea să încerci, deși e mai mult de muncă la pregătit.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare