Treceți la conținutul principal

Earthquake Risk Management

UPDATE: Azi am primit rezultatul la examen. Nu numai ca l-am luat, dar l-am luat cu A!!!

De mult nu am mai scris un articol despre faculate, insa e acelasi lucru zi de zi, saptamana de saptamana. Mai putin saptamana ce tocmai a trecut.
Totul a inceput acum doua saptamani cand am primit un mail de la Guo (aka Kaku - doctorandul din China al profesorului Hamada, numele lui chinezesc e Guo insa kanjiul care ii reprezinta numele se citeste in japoneza Kaku si atunci toata lumea ii spune Kaku) ca in sapamna 15-18 noiebrie in zilele de luni, marti, miercuri si vineri in intervalul orar 2 si 3 are loc ceva (nu se exprimase corect si nu stiam exact ce anume e, asa ca am tras concluzia ca e o conferinta) cu numele de Earthquake Risk Management si ca ar trebuii sa mergem pentru ca profesorul Hamada ne-a invoit de la toate orele ca sa mergem acolo.

Insa eu am uitat de asa zisa conferinta si luni aveam programare la dentist la 12 iar prima ora de curs era de la 10:40 la 12:10. Asa ca am zis ca ma duc la cea de dupamasa (13-14:30). Mare mi-a fost surpriza cand am aflat ca e un curs intensiv si ca la final daca il absolvim vom primii credite (inca 2 credite e perfect) si o diploma cu care putem lucra in asigurari, diploma recunoscuta in Japonia, US, si Anglia.
Proful, Charles Scawtorn, pe langa faptul ca e colaboratori cu Waseda, profesor la Kyoto, colaborator cu o univesitate din California, de unde e el, mai e si un pioner in asigurari impotriva calamitatilor naturale si fondatorul uneia din principalele firme de Primers din US.
In 4 zile am pornit de la elemente de baza: ce este un cutremur, ce este maginitudinea, intensitatea, ce este un hazard, ce insemna pierderea, ce inseamna riscul, care sunt cele patru modalitati de a intervenii impotriva unui hazard (locational- mutam locatia bunului, Design- construim o cladire mai rezistenta sau o inbunatatim prin contravantuiri sau marim fundatia, etc, operational- imbunatatim serviciile de ajutor- alarme anti-cutremur, viteza mare de reactie a pomierilor, ambulantei si risk transpher- asigurari). Pornind de la asta si de relatia  Gutemberg-Richter, relatie ce ne da probabilitatea aparitiei unui eveniment intr-un punct dat, cu cateva cunostinte de probabilitate si ceva cunostiinte de asigurari, am invatat cum sa calculam valoarea unei asigurari pentru dezastre (am discutat despre cutremure dar sunt aceleasi formule si pentru inundatii sau alunecari de teren sau alte catastrofe naturale) pentru o casa sau un portofoliu de cladiri.Am discutat despre cum functioneza asigurarile, despre CatBonds (un fel de obligatiuni ce se vand pe bursa, ce devin destul de populare pentru cei cu bani, acum cand actinuile scad din cauza economiei. O compania cu un risc mare de calamitate, gen Disney Land Tokyo, care e pe malul golfului Tokyo, vinde astfel de obligatiuni pe 4-5 ani si spune ca daca in aceasta perioada nu exista niciun cutremur, va da banii inapoi, plus dobanda, insa daca exista un cutremur ce afecteza locatia, invesitorul nu mai primeste banii.) si economie in general.
De la o zi la alta aveam de citit cam 100 de pagini si de facut o tema, in excel. Aveam un situ, cu un portofoliu de cladiri (prima tema a fost cu o cladire), si doua falii unde se pot produce cutremure. Generam 1000 de cutremure pe fiecare falie, de magnitudini diferite (utilizand relatia G-R), si calculam probabilitatea efectelor asupra portofoloului, apoi lucrurile se complicam, calculam pretul asigurarii, optimizarea pentru portofoliu cu sau fara optimizari si tot asa. Cam vreo 3 ore de munca in fiecare seara pentru tema.
Miercuri aparuse o problmea, aflasem ca trebuia sa ne inscriem la cursul asta, pentru a avea creditele, odata cu celalate cursuri, la inceputul semestrului. Insa cum nu stiusem nimic despre asa ceva, am ratat inscrierea. Insa cei de la secretariat, si proful ne-au ajutat (pe mine si Hakan) sa ne inscriem. Asa ca vineri am dat examen, de aceea joi am plecat mai repede de la competita sportiva.
Examenul a constat in 10 intrebari teoretice si o tema pentru acasa, la fel ca cele pe care le-am avut in fiecare zi, pe care trebuie sa o trimitem pe mail pana luni. Ar trebuii sa ma apuc de ea... la noapte :))
Cam de asta ma plangeam zilele astea ca nu am avut timp de nimic. Nu ma mai intereseaza daca iau sau nu examenul (am gresit toate temele iar excelul meu are o eroare: nu imi merge functia frequency) sunt bucuros ca am invatat lucrurile astea. Insa mi-ar place sa il iau...
Pe curand...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Balada câcatului moțat

Mărgineanu spunea: Viața e ca părul din cur, scurtă și plină de căcat.

Balada câcatului moțat este una din primele poezii pe care le-am învățat când eram mic. Nu știu dacă era chiar așa, cum o voi scrie mai jos. Ceea ce voi scrie este o combinație din două variante pe care le-am găsit pe net, o variantă ce seamănă cu ceea ce știam eu.

A fost odată un căcat
Micuț obraznic și moțat
Și îl stimau căcații toți
Căci el era cel mai cu moț
Dar într-o zi
Un câine mic şi pricăjit,
S-a dat la el şi... la halit.
A stat un pic, l-a rumegat
Şi l-a făcut din nou căcat.
Era micuţ şi fără moţ.
Râdeau de el căcaţii toţi.

Morala...
Să nu fi mare şi moţat,
Că o s-ajungi din nou căcat.

Pe curând...

M-a facut mama model

Nu mai e un secret ca m-am transforat anul asta. Am slabit 20 si ceva de kilograme, am inceput sa alerg, intr-un final am mers si la sala. Cu alte cuvinte mi-am schimbat modul de viata. Pe langa asta, multe alte lururi s-au schimbat in 2016, an ce a fost destul de pin si de greu pentru mine. Exista doua persoane ce sunt responsabile pentru schimbarile astea si ele sunt Alice si Andrei. Fara cei doi de A nu reuseam sa fiu aici, acum, asa. Stiu ca nu vor lauri insa si-i merita si le multumesc enorm pentru impulsionare, ajutor si incredere. Anul trecut, in articolul ,deja traditional de anul nou, imi doream ca in 2016 sa am grija de imaginea mea, sa slabesc si sa merg la sala. S-au intamplat astea insa lupta nu e terminata. Mai am de dat jos, mai am de modelat. Si de aceea pentru 2017, continui jocul asta al narcisismului si imi doresc sa devin mai increzator in mine, mai focusat pe problemele mele, mai egoist cu timpu meu liber si mai atent cu mine. Ca sunt multe cicatrici ce trebuiesc…

Fluturele monarh si fluturele vice-rege

Fluturele monarh este cea mai raspandita specie de fluturi din America de Nord. Traiesc 8 luni, masculii mor dupa imperechere iar femelele dupa depunerea larvelor. Pana sa se transforme in fluturi se hranesc cu planta unde au fost depuse ouale, laptele cainelui (sau iarba fiarelor), o planta ce ii ajute sa se transforem in omide colorate, sa isi creeze un cocon puternic si sa ajunga fluturi. Planta cu care se hranesc contine substante toxice pentru vertrebrate, de aceea pasarile nu ii mananca.
Fluturele vice-rege, seamana izbitor cu cel monarhm doar ca are doua buline negre pe spatele aripilor. El nu este toxic, dar pentru ca seamana atat de mult cu monarhul, pasarile se feresc sa il manance.
Din aceasta poveste a naturii putem trage multe concluzii sau crea chiar fabule....
Pe curand...