Treceți la conținutul principal

Intr-o clipa se poate distruge tot. [Vizita la cateva orase din nord, afectate de tzunami]


Era o zi ca oricare alta cand cutremurul a venit. Apoi valul de tzunami a spart barajul de protectie si toti au plecat catre cladirile destinate unui astfel de eveniment. Si-au luat cu ei numai strictul necesar: actele si cateva haine. Tot ce stransesera intr-0 viata a fost maturat de apa.
E socant sa vezi case distruse, dsa vezi pe jos farfurii sparte, haine, mouse-uri, chei, parfumuri si sa te gandesti ca acele lucruri au insemnat viata cuiva acum jumatate de an.
Orasele pe care le-am vizitat vineri sunt noste orase ce au fost afectate de tzunamii. Dupa jumatate de an inca se curata. Prima etapa a fost de a scoate apa, apoi de a duce tot gunoiul undeva in exterior, iar acum se refaceau drumurile si se daramau casele ce inca erau in picioare insa a caror structura de rezistenta a fost afectata.
Inafara orasului, munti de gunoaie era sortati pe caterorii pentru a fi reciclati.
Mirosea peste tot a apa si a alge, miros de mare statuta, iar in casele in care am intrat miroasea a mort. Nu neaparat pentru ca au murit oameni pentru ca rata mortalitatii a fost scazuta (de la 2% la 10%) ci erau pesti ce se descompuneau.
Dupa cutremur si tzunamii expertii s-au adunat sa verifce pagubele si au descoperit ca betonul este mai rezistent decat metalul. Pentru noi nu cred ca e o noutate insa japonezii au trecut de la lemn la metal. Cred ca e oarecum logic, ca materialele se aseamana, pentru ca in europa s-a trecut de la zidarie la beton. Vor incerca de acum sa construiasca mai mult din beton si mai putin din metal si vor face baraje de protectie mai mari.
Ceea ce m-a impresionat e ca au un fel de case, inalte, unde sa te adapustesti in caz de tzunami. Si cam toti oamenii ce au avut case pe langa tarm s-au retras acolo. Aceste locuinte a fost si ele afectate usor, insa  nu distruse ca celalte case.
O sa las fotografiile sa vorbeasca de la sine...


Pe curand...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Balada câcatului moțat

Mărgineanu spunea: Viața e ca părul din cur, scurtă și plină de căcat.

Balada câcatului moțat este una din primele poezii pe care le-am învățat când eram mic. Nu știu dacă era chiar așa, cum o voi scrie mai jos. Ceea ce voi scrie este o combinație din două variante pe care le-am găsit pe net, o variantă ce seamănă cu ceea ce știam eu.

A fost odată un căcat
Micuț obraznic și moțat
Și îl stimau căcații toți
Căci el era cel mai cu moț
Dar într-o zi
Un câine mic şi pricăjit,
S-a dat la el şi... la halit.
A stat un pic, l-a rumegat
Şi l-a făcut din nou căcat.
Era micuţ şi fără moţ.
Râdeau de el căcaţii toţi.

Morala...
Să nu fi mare şi moţat,
Că o s-ajungi din nou căcat.

Pe curând...

M-a facut mama model

Nu mai e un secret ca m-am transforat anul asta. Am slabit 20 si ceva de kilograme, am inceput sa alerg, intr-un final am mers si la sala. Cu alte cuvinte mi-am schimbat modul de viata. Pe langa asta, multe alte lururi s-au schimbat in 2016, an ce a fost destul de pin si de greu pentru mine. Exista doua persoane ce sunt responsabile pentru schimbarile astea si ele sunt Alice si Andrei. Fara cei doi de A nu reuseam sa fiu aici, acum, asa. Stiu ca nu vor lauri insa si-i merita si le multumesc enorm pentru impulsionare, ajutor si incredere. Anul trecut, in articolul ,deja traditional de anul nou, imi doream ca in 2016 sa am grija de imaginea mea, sa slabesc si sa merg la sala. S-au intamplat astea insa lupta nu e terminata. Mai am de dat jos, mai am de modelat. Si de aceea pentru 2017, continui jocul asta al narcisismului si imi doresc sa devin mai increzator in mine, mai focusat pe problemele mele, mai egoist cu timpu meu liber si mai atent cu mine. Ca sunt multe cicatrici ce trebuiesc…

Fluturele monarh si fluturele vice-rege

Fluturele monarh este cea mai raspandita specie de fluturi din America de Nord. Traiesc 8 luni, masculii mor dupa imperechere iar femelele dupa depunerea larvelor. Pana sa se transforme in fluturi se hranesc cu planta unde au fost depuse ouale, laptele cainelui (sau iarba fiarelor), o planta ce ii ajute sa se transforem in omide colorate, sa isi creeze un cocon puternic si sa ajunga fluturi. Planta cu care se hranesc contine substante toxice pentru vertrebrate, de aceea pasarile nu ii mananca.
Fluturele vice-rege, seamana izbitor cu cel monarhm doar ca are doua buline negre pe spatele aripilor. El nu este toxic, dar pentru ca seamana atat de mult cu monarhul, pasarile se feresc sa il manance.
Din aceasta poveste a naturii putem trage multe concluzii sau crea chiar fabule....
Pe curand...