Treceți la conținutul principal

Japanese English

Se spune ca oficial sunt doua feluri de engleza: British English si American English, insa de fapt sunt mai multe. Australienii au o engleza diferita (inclusiv Siri are la setari British, American si Australian), exista engleza Indiana, cea Jamaicana si preferata mea, pentru ca o vorbesc, Russian English.
Insa mai putin cunoscuta e engleza japoneza.
Acest tip de engleza nu este important pentru accentul asiatic pe care il are ci pentru felul cum pronunta cuvintele englezesti.
Si ca sa intelegeti unde vreau sa ajung o sa incep cu putina istorie si apoi putina cultura. Dupa cum stiti, dupa ce japonezii au pierdut Al Doilea Razboi Mondial si americanii i-au bombardat rau de tot, distrugandu-le doua ores cu bombe atomice, au facut pace iar America a ajutat la dezvoltarea Japoniei. Japonia de astazi este un produs american, la fel ca si Germania. Insa diferenta e ca japonezii nu ii iubesc pe american. I-au ajutat, insa asta a fost ca  o plata la raul pe care l-au facut.
Din cauza ajutorului dat si din cauza globalizarii exista, multe americanisme in Japonia (de la companii cu nume englezesc, la sistemul de notare A,B,C..F..).
Japonezii nu au alfabet, ei folosesc fie silabare (katakana si hiragana) fie simboluri ce reprezinta un cuvant sau uo parte dintr-un cuvan (Kanji). Dar totul se bazeaza pe silabe formate dintr-o consoana si o vocala. Singura consoana libera e n. In rest toate cuvintele sunt formate din astfel de silabe.
Si din cacest motiv apare acesta noua engleza. O sa va dau cateva exemple in continuare.

Exemplele vor fi de forma, cuvantul in engleza, cum se citeste (nu ca nu ati stii) si cum pronunta japonezii, pentru ca asa il scriu folosing kana.
1.Operatorul meu de telefonie mobila se numeste SoftBank ceea ce se citeste softbenc, japonezii pronunta softobancu.
2. Exista in Takadanobaba un magazin ce se numeste BigBox, ei il numesc biguboxu
3.Pentru ca ei nu mananca friptura, ci carnea taiata fasiute, cand comanzi un gratar, si in meniu scrie steak, ce se citeste steic, japonezii spun steicu.
4. Si cel mai amuzant este Mc Donalds (mec donăldț) pe care ei il numesc Mecu Donaldu.
Exemplele ar putea continua. Insa va las pe voi sa faceti un exercitiu de imaginatie. Utilizati un cuvant care este des utilizat in engleza, peste tot si puneti-i la sfarsit fie un o fie un u. Asta e singura engleza pe care cei mai multi ar intelege-o. eu am folosti-o cand cautam un bancomat de la JP Bank (Japan Post Bank) si spunand "giaponizu postu bancu eitiemu" un nene dragut mi-a aratat cu degetul in ce directie e :)).
Pe curand...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Balada câcatului moțat

Mărgineanu spunea: Viața e ca părul din cur, scurtă și plină de căcat.

Balada câcatului moțat este una din primele poezii pe care le-am învățat când eram mic. Nu știu dacă era chiar așa, cum o voi scrie mai jos. Ceea ce voi scrie este o combinație din două variante pe care le-am găsit pe net, o variantă ce seamănă cu ceea ce știam eu.

A fost odată un căcat
Micuț obraznic și moțat
Și îl stimau căcații toți
Căci el era cel mai cu moț
Dar într-o zi
Un câine mic şi pricăjit,
S-a dat la el şi... la halit.
A stat un pic, l-a rumegat
Şi l-a făcut din nou căcat.
Era micuţ şi fără moţ.
Râdeau de el căcaţii toţi.

Morala...
Să nu fi mare şi moţat,
Că o s-ajungi din nou căcat.

Pe curând...

M-a facut mama model

Nu mai e un secret ca m-am transforat anul asta. Am slabit 20 si ceva de kilograme, am inceput sa alerg, intr-un final am mers si la sala. Cu alte cuvinte mi-am schimbat modul de viata. Pe langa asta, multe alte lururi s-au schimbat in 2016, an ce a fost destul de pin si de greu pentru mine. Exista doua persoane ce sunt responsabile pentru schimbarile astea si ele sunt Alice si Andrei. Fara cei doi de A nu reuseam sa fiu aici, acum, asa. Stiu ca nu vor lauri insa si-i merita si le multumesc enorm pentru impulsionare, ajutor si incredere. Anul trecut, in articolul ,deja traditional de anul nou, imi doream ca in 2016 sa am grija de imaginea mea, sa slabesc si sa merg la sala. S-au intamplat astea insa lupta nu e terminata. Mai am de dat jos, mai am de modelat. Si de aceea pentru 2017, continui jocul asta al narcisismului si imi doresc sa devin mai increzator in mine, mai focusat pe problemele mele, mai egoist cu timpu meu liber si mai atent cu mine. Ca sunt multe cicatrici ce trebuiesc…

Fluturele monarh si fluturele vice-rege

Fluturele monarh este cea mai raspandita specie de fluturi din America de Nord. Traiesc 8 luni, masculii mor dupa imperechere iar femelele dupa depunerea larvelor. Pana sa se transforme in fluturi se hranesc cu planta unde au fost depuse ouale, laptele cainelui (sau iarba fiarelor), o planta ce ii ajute sa se transforem in omide colorate, sa isi creeze un cocon puternic si sa ajunga fluturi. Planta cu care se hranesc contine substante toxice pentru vertrebrate, de aceea pasarile nu ii mananca.
Fluturele vice-rege, seamana izbitor cu cel monarhm doar ca are doua buline negre pe spatele aripilor. El nu este toxic, dar pentru ca seamana atat de mult cu monarhul, pasarile se feresc sa il manance.
Din aceasta poveste a naturii putem trage multe concluzii sau crea chiar fabule....
Pe curand...