Hanami

Va tot spuneam ca infloresc cirestii japonezi (sakura) si ca vreau sa vizitez cat mai multe parcuri celebre pentru ciresi. Insa, ca de obicei nimic nu merge dupa planuri. E deja o regula, e weekend, ploua. Joi au fost 20 de grade, vineri a scazut la 7 si spre seara a nins. Duminica anuntau ploi iar sambata innourat. Asa ca am renuntat la traditia de duminica si am plecat de sambata sa vizitez cateva parcuri. Am o lista cu cele mai frumoase locuri si un top 10 al parcurilor. Duminica am dormit jumatate de zi, m-am trezit la 11, si cand am vazut ca era soare afara m-au apucat toti dracii. Era prea tarziu sa mai fac ceva (distantele sunt prea lungi ca sa ma pornesc undeva dupa ora 12). Plus ca anul asta a fost o iarna grea (-2grade si a nins de doua ori- asta e conceptul de iarna grea aici)si ciresii au inflorit prea tarziu, can deja scoala incepuse. La anul sper sa fie mai bine si sa prin hanami-ul in vacanta si sa am timp sa vad mai mult. Dar dupa ce am experimentat sambata, mi-e frica sa mai merg sa vad ciresii.

De cand plecasem de acasa stiam ce acest obicei al japonezilor de a sta sub copaci si a bea si manca. Este singura perioada cand este legal sa bei alcool in spatiile publice si cred ca asta inseamna mai mult aceasta perioada. Sarbatoarea se numeste Hanami. Hana inseamna floare iar mi inseamna a privii. Ceea ce se intampla e de fapt ca gratarele de weekend din paduri din Romania. Diferentele sunt ca ei beau si servesc aperitive iar noi mancam si bem si ei oricat de beti ar fi, strang gunoiul dupa ei, in timp ce noi lasam mormane de mizerie.
Am ales doua parcuri: Chidorigafuchi si Yoyogi insa am crezut ca o sa putem vedea mai mult...
Cine spune ca la Paraschiva e coada mare nu a vazut hanami. Eu nu am vazut in viata mea atata lume.
Cand am ajuns in statia de metrou pentru primul parc, coada la wc era de cateva sute de metrii. Apoi nu se putea iesii decat pe o singura parte si se intra pe alta parte din cauza aglomeratiei. Cu toate ca vad ciresii an de an, japonezii se aduna cu camerele profesionale si le fac poze in fiecare zi de weekend, timp de doua saptamani.

Parcul Chidorigafuchi este situat pe o insula artificiala, inconjuata de un lac. Candva a fost gradina unui Castel din perioada Edo. Acum acolo este un muzeu de stiinta, un muzeu de tesatorie contemporana si o universiate. Raul ce inconjoara parcul are pe mauri ciresi si asta il face una din cele mai frumoase destinatii. Vis a vis de parc se afla tempul shintonist Yasukuri ce este inconjurat de 1000 de ciresti. Unul dintre ei este copacul ce este folosit pentru a face prezicerea infloriri.Cei de la institutul de meteorolgie folosesc an de an acel cires pentru a aproxima data cand infloresc ciresii in Tokyo. Deci locatia era foarte aglomerata. Dupa cum puteti vedea in imaginile alaturate, era plin de privitori si abia se mergea. Noi ne-am plimbat prin parc si apoi am vizitat templuls. Asta ne-a luat cateva ore bune pentru ca  stateai la rand sa vezi raul, sa faci poze si sa observi indragostitii ce se plimbau cu barcile.
A doua locatie a fost parcul Yotogi ce se afla in Harajuku. Harajucu este o zona din Tokyo faimoasa pentru cultura pop. In Harajuku se intalnesc tinerii jaopnezi si se exprima prin modul in care se imbraca si muzica pe care o asculta. Totodata este o zona frecventata de caucazienii ce locuiesc in Tokyo. Ajungand in a doua locatie destul de taziu, si afara fiind destul de frig, lumea se pregatea sa plece. Mai toti erau beti si abia se tineau pe picioare insa erau foarte trendy. Fetele pe tocuri si pantaloni scurti, baietii , urbani. Insa nimeni, oricat de beat era, nu pleca pana nu isi strangea mizeriile. La un moment dat, doi timpi, cred ca americani sua australieni au venit la noi (la mine si la Morgan) si ne-au spus: Happy Hanami! Erau beti de abia se tineau pe picioare, insa ne-au intins sticla lor de vodka sa bem din ea. Morgan i-a refuzat si ei au inceput sa il ia la misto, insa eu am baut si au inceput sa imi faca galerie si sa imi zica ce sunt de gasca, nu ca prietenul meu :)))
Dupa o raita de parc, ne-am intors in statie si am plecat spre casa.
Mai am 8 locatii de vazut, insa mai am inca o primavara la dispozitie. Sambata viitoare, o sa mai vad inca doua. Spre sa nu mai fie asa de aglomerat.




Mai multe poze pe pagina de facebook si pe photoblog.
Pe curand...

Comentarii

  1. superb! daca ai fi prin si zile cu soare era, cred ca de vis

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. din pacate maine, cand as fi putut merge din nou sa vizitez alte parcuri, ploua din nou...

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare