Cum e la facultate

Nu cred ca am apucat sa ma spun despre niste diferente ce țin de organizare pe care le-am observat aici, fata de sistemul din Romania.
O sa fac o paralela intre Facultatea de Constructii si Instalatii din cadrul Universitatii Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iasi si Waseda Unuversity, Nishiwaseda Campus. Pe astea doua le cunosc, pe despre astea vorbesc.
Decanul facultatii de la Iasi este un om gospodar. In cativa ani a removat aproape toate cladirile facultatii si le-a terminat pe alea care se construiau. Pana a venit criza... Insa la cum arata acum corpul R si la cum arata camd eram in anul 1, e mare diferenta.
Fiecare sala de curs/seminar e dortata cu videoproiector si calculator. Profesorul are cheia de la portar, deschide dulapiorul pentru calculator si isi pune memory stick-ul cu prezentarea. E o idee buna si moderna. La Waseda e aproape la fel insa cred ca japonezii u fost mai smecheri. In salile de clasa din campus sunt doar videoproiectoare si prize pentru a te conecta cu laptopul la proiector. Fiecare profesor vine cu laptopul personal si isi face treaba. Fara sa mai cumpere facultatea calculatoare, programe cu licenta, fara virusi de pe stick sau alte complicatii. De obicei profii au aici niste laptopuri mici de la Panasonic pe care le folosec. Daca nu au PA (professor assistent) care le il care, vin ei cu el.

Al doilea lucru care imi place e ideea de PA. Fiecare profesor are un asistent pe care il plateste. Asistenul e unul din studentii lui ce ii cara laptoul, foile, imparte temele, le strange, ii aduce apa sau ce mai are nevoie. Mai sunt si la noi niste profesori ce fac asta cu promisiunea ca te ajuta cu o bursa in Germania dupa, insa mi se pare ca profita de statut si de putere si transforma elevii in scalvii personali. Nu sunt cu nimic mai prost ca tine ca sa te slugaresc pe gratis. Ma platesti, mai vorbim.
Apoi e povestea cu notele de curs. Profesorul iti ofera la inceputul orei o copie a power-pointurilor ce vor fi prezentate in ora de curs. Pe o pagina A4 sunt 6 slide-uri iar la final ai toate cursurile ce ti-au fost predare. Se mai intampla uneori, cum am patit la cursul de Coastal Environment sa nu ai pregatite cate copii trebuie si atunci le pui pe portal.
Povestea cu poralul e alta. Stiu ca sunt Univerisitati in Romania ce au portale insa universitatea la care am invatat eu nu a avut. Si nici nu cred ca cele din Romania sunt atat de complexe ca cel de aici. In primul rand te loghezi cu un id, ce e de fapt si adresa ta de e-mail pe portalul facultatii. Pe acea adresa de e-mail primesti informatii de la secretariat si de la profesori (pentru ca esti in baza de date) dar poti sa o folosesti si in scopuri personale.
Apoi pe portal gasesti informatii despre orele pe care le urmezi si tot aici, te inregistrezi pentru cursuri (sistemul e diferit aici, tu iti alegi ce cursuri sa urmezi, din lista de cursuri disponibile) sau iti afli notele finale. In sectiounea N@vi gasesti informatii despre cum este impartit cursul pe saptamani, suportul de curs (daca proful il pune) sau teme, informatii despre cursurile ce nu se tin intr-o zi si poti si incarca temele pe care le ai de predat. Apoi mai e si baza de date a bibliotecii unde poti gasii daca exista un titlul si cate exemplare sunt disponibile sau poti cauta dupa cuvinte cheie.
Profesorii vin cu creta lor pe care o tin in niste port creta dragute.
Profii citesc de pe foi si de pe slideuri si fac multe greseli, nu ca la noi unde proful stie exact ce are de predat si nu se incurca. Insa aici daca corectezi un profesor se bucura dar in Romania spune ca esti nesimtit sau ca a gresit intentionat ca sa vada cine e atent. De exemplu, saptamana trecuta la un curs, produl a scris pe tabla Fooks Low in loc ce Hooh's Low si cand i-am zis ca a gresit mi-a multumit ca i-am atras atentia.
Nu sunt lucruri SF, ci de bun simt ce ar trebui implementate si in Romania.
Mai jos puteti urmari un slide cu imagini din cladirea numarul 54, cladire ce a fost deschisa, dupa renovare, odata cu inceperea semestrului. Mi se pare interesant modul in care sunt asezate salile de clasa in cladirea asta, pe colturi, o sala de clasa avand forma de trapez si bancile sunt asezate cu spatele la geam. In una din poze se poate vedea panoul de control de pe catedra. Pe cele doua monitoare palapabile se seteza ventilatia, videoproiectorul si au BlueRay player. In rest, sistemul e la fel, vii cu lapotul de acasa.

Pe curand...

Comentarii

Postări populare