Vizita de studii la Centrala Nucleara Hamaoka

Dupa dezastrul din Martie 2011 toate centralele nucleare din Japonia au fost inchise, pana asta vara, cand, au deschis una. 40% din energia electrica produsa in Japonia este nucleara si asta pentru ca Japonia nu are mai deloc resurse naturale si aceasta este cea mai ieftina. Oricat ar incerca energii alternative si oricat de mult ar iesi oamenii in strada, solutii nu sunt. Raurile nu sunt destul de puternice pentru hidrocentrale, vantul ori e prea puterni ori nu e deloc, deci centralele eoliene ies si ele din schema. Acum se cauta locuri pentru centrale ce produc energie din valuri insa si aici sunt destul de multe probleme. Ceea ce mai salveaza acum economia, sunt centralele solare...
Pentru a nu se repeta greseala de la Fukusima Daiichi, centrala de la Hamaoka a demarat un program de masuri impotriva tzunami-urilor. Programul cuprinde trei pasi.
Drumul pana la centrala a fost ingrozitor de obositor. Am plecat de la facultate la ora 8 (m-am trezit la 5 jumatate si la 6 jumate am plecat spre scoala ca sa fiu acolo o ora mai tarziu, cand era intalnirea). Japonia nu functioneaza dimineata. Nu am gasit cafea la magazinele deschise pentru ca o terminasera si noua marfa nu venise, facultatea era inchisa sia trebuit sa imi fososesc cardul de student sa intru si era ingrozitor de frig. Am ajuns la destinatie la 12 jumatate, dupa doua popasuri: unul pentru pisu si altul pentru pranz. In Japonia limita de viteza pe autostrada  de 90km/h. In schimb parcarile de pe autostrada sunt oau. Pe langa benzinarii, sunt consturite adevarte mall-uri cu magazine, restaurante food court-uri, wc-uri, sali de masaj si camere de dormit.
Am plecat de la centrala la 4 jumatate si am ajuns inapoi la facultate 4 ore mai tarziu. Pe la 10 eram si eu in camin, frant de oboseala.
Noi am avut aceasta vizita de lucru pentru ca una din cercetarile din laborator se refera la masuri de prevenire a dezastrelor si pentru ca proful scrie o carte despre centralele nuceare. Din motie de siguranta nu am putut face poze. A trebuit sa ne lasam toate ustensilele in sala de conferinte si am avut cu noi doar un pix si un carnetel, date de cei de acolo (sa nu avem pix cu camera de filmat). Am fost scanati si verificati de n-ori , la fiecare punct de verificare. Am avut cu noi, un tip ce facea poze cand ceream, doar daca considera ca e ok sa faca pozele. Deci, din aceste motive, nu pot sa pun nicio poza aici sau pe facebook.

Hamaoka este construita la 200 de km S-V de Tokyo. Primul reactor a fost dat folosirii in 1971 iar ultimul, al saselea, in 2008. In 2009 au fost inchise primele doua reactoare pentru ca erau prea vechi. In mai 2011 centrala a fost inchisa de catre guvern pentru ca in urmatorii 30 de ani se asteapta un cutremur de maginutdine 8 in zona. Cateva luni mai tarziu, municipalitatea si compania ce administreaza centrala au dat in judecata guvernul pentru ca si-au pierdut locul de munca in urma inchiderii centralei. Asa a inceput compromisul, si promisiunea ca centrala v-a fi redeschisa in 2014, dupa finalizarea proiectelor de masuri de siguranta.


Proiectul cuprinde 3 scenarii. Scenariul 1: un val de tzunami de pana la 18 m. Momentan centrala este aparata de valuri de o duna cu intaltimea de 10-15 m de la nivelul marii. Acum se construieste un zid de 18 m de la nivelul marii (zid ce se poate vedea in imagine). Zidul are o fundatie de beton de 30 de metrii. Armatura folista pentru armare ajunge pana la diametrul de 51mm (cel mai mare diametru produs vreodata in lume). Zidul de sustinere, de 12 m (de la cota locala, 18 de la nivelul marii) e o structura metalica in forma de L, goala pe dinauntru, placata cu placi de beton. Acest zid ar urma sa blocheze valul.

Scenariul 2: un val de peste 18 m. In acest caz, apa va trece peste zidul construit. Pentru prevenirea unei catastrofe in acest caz, pompele de racire au fost imprejmuite cu un gard de beton armat, inalt de un metru jumatate. Usile de la cladirea reactorului a fost dublata si costruita din material rezistent la apa.
Scenariul 3: Valul de tzunami reuseste sa strapunga gardul pompelor si apa intra in reactor, la generatorul de racire. Acest lucru s-a intampla la Fukusima. In acest caz se foloste un genrator electric, ce merge pe baterii. Acest lucru s-a intamplat si la Fukusima, insa bateriile au murit. Pentru a evita un dezastru, in acest caz, se construiesc cateva pompe ce sunt incluse in niste cladiri realizate din material impermeabil, ce aduc apa prin niste tunele noi construite, ce conecteaza toate reactoarele. In cazul in care nici aceastea nu o sa functioneze, si sunt inundate: generatoare suplimentare sunt instalate pe acoperis, si baterii de rezerva. In momentul in care acestea se opresc, intrain folosinta generatorul pe gaz de pe dealul din spatele centralei. Acest generator se afla la o altitudine de 25 de m de la nivelul marii. Dupa ce apa se retrage, se curata drumul (au cumparat maisini ce sa curete drumul) si se monteaza generatoare mobile.
In momentul de fata, zidul este construit in proportie de 60%, zidurile in jurul pompelor sunt finalizate si se lucreaza la cele noi, montate in noile cladiri. Usile ranforaste se monteaza inca.
Centrala este inchisa si se lucreaza la capacitate minima de personal. In centrala mai lucreaza doar cei de la mententanta, ce verifica constrant temeperatura generatorului. Era chiar amuzant sa vezi, in sala generatorului, totul acoperit cu folii roz.
Puteti vedea aici cateva filmelete de prezentare a centralei si a masurilor luate.
Si pentru ca o alta parte a populatiei contesta energia nucleara, cei de la centrala au creat o sala de expozitie unde gospodinele casnice si copii lor (vorba profului) pot vedea machete la scara 1:1 a reactorului, camerei de comanda si a zidului construit. Am gasit pe net un filmulet cu sala respectica pe care il puteti urmarii mai jos. In mall-ul constuit cu acest sens exista si sali de cinema si restaurante.

Pe curand...

Comentarii

Postări populare