Respira

Am invatan anul trei la cursul de Higrotermica si Acustica, de la domana profesoara Brosteanu, ca o cladire trebuie sa respire. Asa cun e recomandat pentru oameni sa poarte haine din materiale naturale, ca pielea sa poata respira, asa si peretii unei structuri trebuie sa respire.
Am o prietena ce si-a izolat casa si pe exterior si pe interior. A bagat de-a polistiren in ea, cat sa fie sigura ca nu o sa mai intre frigul iara. Degeaba i-am zis eu ca nu se face asa. Degeaba i-am explicat ca un semestru intreg am invatat sa folosesc cateva programe care iti arata unde se formeaza punctul de roua si ca e posibil ca peste cativa ani sa se trezeasca cu izolatia cazuta si cu ditamai mucegaiul pe perete, insa ca pana atunci e posibil sa se inbolnaveasca de plamani, ca ea o dadea cu nordul si cu factura de la gaz ce e mult mai mica.

Primul lucru pe care l-am facut cand am ramas singur in camera de camin, a fost sa analizez totul. Am analizat mocheta si tapetul de pe pereti si m-am uitat la tamplarie. Atunci am avut o problema. Tamplaria de la balcon era dintr-un aluminiu greu si etans. Nici un suflu de aer nu trecea pe acolo. Mi-am amintit de circulatia aerului si ma gandeam cum de japonezii nu stiu asta. Apoi am descoperit cele doua fante de aer.
Camera mea de camin are o fanta de aer, undeva langa birou. Fanta se poate deschide sau inchide manula, prin rasucirea unui buton.
Asa aerul curat intra in camera si se poatre face schimbul de oxigen. Insa pe langa aceasta fanta, ce poate fi inchisa mai e un ventilator. Acela e dituat deasupra patului si areul intra pe acolo, printre palete, chiar daca nu functioneza. Tin minte ca intr-o noapte de iarna batea un vant rece si imi intra firgul prin ventilator. L-am ascuns cu draperia si asa am mai scapat de frig. Aerul conditonat, dat pe cald nu facea fata. Doar v-am mai zis cum sta treaba cu incalizirea in Japonia. Ventilatorul poate fi pornit de la un intrerupator, aflat pe perete si are doua viteze (mi-a luat ceva timp sa ma prind ce e acolo pentru ca initial imi era fica sa apas pe el).
Asa camera respira, iar acum cand e destul de cald afara, insa nu destul pentru aerul conditonat, imi bag aerul in camera cu ventilatorul. Bine gandit, nu?
Pe curand...

Comentarii

Postări populare