Treceți la conținutul principal

Zapada de primavara

Zapada de primavara este prima carte din  tetralogia Marea Fertilitatii scrisa de Yukio Mishima, unul din cei mai cunoscuti scriitori japonezi
Nascut in 1925 si activ ca scriitor intre anii 1941 -1970, Mishima  publict36 de volume de proza, eseistica, poezie si piese de teatru. Pe langa acestea, a fost si activist politic de extrema dreapta. Ramane unul din cei mai faimosi scriitori din seculul XX pentru credinta pe care a avut-o in setul sau de valori. Pe 25 noiembrie 1970 Mishima impreuna cu alti 4 barbati a luat cu asalt cladirea armatei din Tokyo. De la blacon a tinut un discurs in care a certut soldatilor sa preaia puterea si sa restituie imparatului suvernatitatea initiala insa a fost badjocorit si ironizat.
S-a intors in birou unde s-a sinucts prin sappuku (sinucidere prin despicarea abdomenului cu un pumnal). Ritualul a fost continuat de decapitarea realizata de unul din barbatii cu care venise. Capul acestuia a fost asezat apoi pe o foaie de ziar si a devenit una din imaginile reprezentative ale istoriei Japoniei de sec XX, alaturi de ciuperca nucleara.
A avut o realatie cu Michino Shonda (ce a devenit apoi sotia imparatului Akihito), pe care a cerut-o in casatorie si a fost refuzat. S-a casatorit si a avut doi copii iar dupa moarte au aparut informatii ca ar fi avut si incliatii homosexuale. A fost un om disciplinat ce a avut centura neagra la Kendo.
Pentru ca am fost impresionat de viata autorului am decis sa citesc tetralogia ce este considera opera sa de referinta.
Zapada de primavara prezinta o lume aflata in decadere la inceput de secol XX. Aristrocatia japoneza nu mai era ce era odata si in societate apareau noi paturi sociale ce contau mai mult. Sub aceste conditii se contureaza actiunea romanului, ce il are ca personaj principal pe Kiyoaki Matsugae, un parvenit indecis. Romanul nu a fost deoc pe gustul meu. Nu imi plac cartile in care autorul e omniscient, omniprezent si omnipotent si ma pierdeam in frazele lungi pline de adjective si in personajele numite dupa toate numele din buletin. Nu contest faptul ca e un roman bun, insa pe mine nu m-a prins deloc. In timp ce il citeam, gandurile imi fugeau in alta parte, actiunea nereusind sa ma tina captat. Insa din respect pentru Mishima am citit cartea pana la final. E posibil ca traducerea in engleza pe care am citit-o sa nu fie reusita, si traducerea romaneasca sa nu fie asa.
Pe curand...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Balada câcatului moțat

Mărgineanu spunea: Viața e ca părul din cur, scurtă și plină de căcat.

Balada câcatului moțat este una din primele poezii pe care le-am învățat când eram mic. Nu știu dacă era chiar așa, cum o voi scrie mai jos. Ceea ce voi scrie este o combinație din două variante pe care le-am găsit pe net, o variantă ce seamănă cu ceea ce știam eu.

A fost odată un căcat
Micuț obraznic și moțat
Și îl stimau căcații toți
Căci el era cel mai cu moț
Dar într-o zi
Un câine mic şi pricăjit,
S-a dat la el şi... la halit.
A stat un pic, l-a rumegat
Şi l-a făcut din nou căcat.
Era micuţ şi fără moţ.
Râdeau de el căcaţii toţi.

Morala...
Să nu fi mare şi moţat,
Că o s-ajungi din nou căcat.

Pe curând...

M-a facut mama model

Nu mai e un secret ca m-am transforat anul asta. Am slabit 20 si ceva de kilograme, am inceput sa alerg, intr-un final am mers si la sala. Cu alte cuvinte mi-am schimbat modul de viata. Pe langa asta, multe alte lururi s-au schimbat in 2016, an ce a fost destul de pin si de greu pentru mine. Exista doua persoane ce sunt responsabile pentru schimbarile astea si ele sunt Alice si Andrei. Fara cei doi de A nu reuseam sa fiu aici, acum, asa. Stiu ca nu vor lauri insa si-i merita si le multumesc enorm pentru impulsionare, ajutor si incredere. Anul trecut, in articolul ,deja traditional de anul nou, imi doream ca in 2016 sa am grija de imaginea mea, sa slabesc si sa merg la sala. S-au intamplat astea insa lupta nu e terminata. Mai am de dat jos, mai am de modelat. Si de aceea pentru 2017, continui jocul asta al narcisismului si imi doresc sa devin mai increzator in mine, mai focusat pe problemele mele, mai egoist cu timpu meu liber si mai atent cu mine. Ca sunt multe cicatrici ce trebuiesc…

Fluturele monarh si fluturele vice-rege

Fluturele monarh este cea mai raspandita specie de fluturi din America de Nord. Traiesc 8 luni, masculii mor dupa imperechere iar femelele dupa depunerea larvelor. Pana sa se transforme in fluturi se hranesc cu planta unde au fost depuse ouale, laptele cainelui (sau iarba fiarelor), o planta ce ii ajute sa se transforem in omide colorate, sa isi creeze un cocon puternic si sa ajunga fluturi. Planta cu care se hranesc contine substante toxice pentru vertrebrate, de aceea pasarile nu ii mananca.
Fluturele vice-rege, seamana izbitor cu cel monarhm doar ca are doua buline negre pe spatele aripilor. El nu este toxic, dar pentru ca seamana atat de mult cu monarhul, pasarile se feresc sa il manance.
Din aceasta poveste a naturii putem trage multe concluzii sau crea chiar fabule....
Pe curand...