Waseda University - Aizu Museum

Universitatea Waseda a fost infintata de Okuma Shigenobu, un mare om de cultura, Ministru de Externe si de doua ori Prim-Ministru. Marchizul Okuma a fost promotorul culturii occidentale si a infintat Waseda ca o universitate deschisa la cultura europeana si americana. De aceea Waseda este promotoare in programele de studii intenrationale si incurajeaza studentii japonezi sa plece la schimb de experiente in strainatate.
Si pentru ca aceasta institutie a fost o casa pentru cultura occidentala, multi oameni de renume au studiat si au predat aici. Unul dintre ei a fost Yaichi Aizu doctor in istoria japoneza si chineza, pasionat de poezie si caligrafie. Absolvent de Literatura engleza la Waseda, Aizu a ajuns sa predea la univesitate cursuri despre arta chineza si japoneza. Asa a adunat piese arheologie: de la oglinzi, la obiecte cu care erau ingropati liderii in antichitate si a infiintat muzeul ce ii poarta numele.
Muzeul Aizu se afla in incinta campusului mare, intr-o frumoasa cladire costruita ca biblioteca Facultatii de Arhitectura, in 1925. Astazi, este cea mai veche cladire din Campus si adaposteste in cele doua etaje, expozitia permanenta cu obiectele donate de Iaichi Aizu, o expozitie despre Okuma si cateva expozitii speciale ce se schimba din cand in cand.


Am tinut mult sa vad muzeele universitatii (asta si cel al teatrului - care se deschide abia la sfarsitul lunii (sper sa apuc sa il vad)) insa am ramas dezamagit de ceea ce am vazut. Cred ca daca Okuma ar fi facut crize de isterie daca ar mai fi trait. Explicatiile in engleza sunt la jumatate din exponate, si acolo sunt incomplete: artefact din vremea dinastiei nu stiu care. Pai frate, zi-mi si mie anii in care a exista dinastia aia ca nu sunt expert in istoria chineza.
Insa am fost impresionat de piese de muzeu pe care le au. Valoarea unor exponate de acolo e ingrozitor de mare si e fascinant sa vezi ca o univesitate particulara asa asa un patrimoniu.

Pe curand...

Comentarii

Postări populare