Treceți la conținutul principal

Please Look After Mom

Va povesteam ieri ca mi-am cumparat din aeroport o carte, Please Look After Mom, de Kyung-sook Shin. Cand intrasem in libraria din aeroport m-am gandit sa o alta carte de Young-Ka Kim petntru ca Your Replubic is Calling You mi-a placut mult. Uitasem ca citisem in mica mea cercetare despre literatura coreana, de acest roman. M-am bucurat ca asta era singura carte coreana tradusa in engleza pe care o aveam in librarie pentru ca asa am avut sansa sa citesc unul din cele mai citite romane coreene contemporane.
E o carte sumbra, dureroasa, ce ne loveste in moalele capului si ne spune sa nu uitam sa ii apreciem pe cei de langa noi si sa nu mai luat totul ca si cum am merita pentru ca e prea tarziu sa ii apreciem pe cei ce aii avem vand ii pierdem.
Romanul prezintapovestea unei familii contemporane coreene ce se afla in fata unei probleme dramatice: mama lora disparut la metrou, in Statia Seoul si nu mai e de gasit de zile bune.
Daca initial copii se simt deranjati de toata povestea asta, pentru ca trebuie sa isi piarda din timpul liber sa o caute, in timp isi dau seama ca nu stiu mai nimmic despre mama lor si chiar ca nu au aprecita-o si nu i-au multumit niciodata pentru toate sacrifiicle pe care le-a facut crescandu-i.
Am fost impresionat de roman si m-a pus mult pe ganduri. Mai ales ca anu l asta am pierut trei bunci si nu am reusit sa imi iau ramas bun de la ei.\

Pe curand....

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Balada câcatului moțat

Mărgineanu spunea: Viața e ca părul din cur, scurtă și plină de căcat.

Balada câcatului moțat este una din primele poezii pe care le-am învățat când eram mic. Nu știu dacă era chiar așa, cum o voi scrie mai jos. Ceea ce voi scrie este o combinație din două variante pe care le-am găsit pe net, o variantă ce seamănă cu ceea ce știam eu.

A fost odată un căcat
Micuț obraznic și moțat
Și îl stimau căcații toți
Căci el era cel mai cu moț
Dar într-o zi
Un câine mic şi pricăjit,
S-a dat la el şi... la halit.
A stat un pic, l-a rumegat
Şi l-a făcut din nou căcat.
Era micuţ şi fără moţ.
Râdeau de el căcaţii toţi.

Morala...
Să nu fi mare şi moţat,
Că o s-ajungi din nou căcat.

Pe curând...

M-a facut mama model

Nu mai e un secret ca m-am transforat anul asta. Am slabit 20 si ceva de kilograme, am inceput sa alerg, intr-un final am mers si la sala. Cu alte cuvinte mi-am schimbat modul de viata. Pe langa asta, multe alte lururi s-au schimbat in 2016, an ce a fost destul de pin si de greu pentru mine. Exista doua persoane ce sunt responsabile pentru schimbarile astea si ele sunt Alice si Andrei. Fara cei doi de A nu reuseam sa fiu aici, acum, asa. Stiu ca nu vor lauri insa si-i merita si le multumesc enorm pentru impulsionare, ajutor si incredere. Anul trecut, in articolul ,deja traditional de anul nou, imi doream ca in 2016 sa am grija de imaginea mea, sa slabesc si sa merg la sala. S-au intamplat astea insa lupta nu e terminata. Mai am de dat jos, mai am de modelat. Si de aceea pentru 2017, continui jocul asta al narcisismului si imi doresc sa devin mai increzator in mine, mai focusat pe problemele mele, mai egoist cu timpu meu liber si mai atent cu mine. Ca sunt multe cicatrici ce trebuiesc…

Fluturele monarh si fluturele vice-rege

Fluturele monarh este cea mai raspandita specie de fluturi din America de Nord. Traiesc 8 luni, masculii mor dupa imperechere iar femelele dupa depunerea larvelor. Pana sa se transforme in fluturi se hranesc cu planta unde au fost depuse ouale, laptele cainelui (sau iarba fiarelor), o planta ce ii ajute sa se transforem in omide colorate, sa isi creeze un cocon puternic si sa ajunga fluturi. Planta cu care se hranesc contine substante toxice pentru vertrebrate, de aceea pasarile nu ii mananca.
Fluturele vice-rege, seamana izbitor cu cel monarhm doar ca are doua buline negre pe spatele aripilor. El nu este toxic, dar pentru ca seamana atat de mult cu monarhul, pasarile se feresc sa il manance.
Din aceasta poveste a naturii putem trage multe concluzii sau crea chiar fabule....
Pe curand...