Reblog: Uniţi salvăm Roşia Montană

M-am născut şi am crescut la Baia Mare, oraş care, în copilăria mea, avea titlul dezonorant de cel mai poluat oraş din România. Nori înecăcioşi, puţine zile cu cer albastru, plumb în aer, ploi acide. Şi, de-aici, haine găurite, capote ruginite şi nenumărate probleme de sănătate din pricina cărora mai trag şi acum. Ca să nu mai pun la socoteală cel mai grav accident ecologic din Europa de la Cernobîl încoace, din 2000, cînd sute de tone de cianură s-au revărsat în rîuri, provocînd o catastrofă care a a ajuns apoi pînă la Dunăre. Iar acum, de cîţiva ani, o firmă încearcă să iniţieze o nouă exploatare, tot cu cianuri… noroc că deocamdată se opun autorităţile locale.
Anul trecut, cînd am trecut prin Baia Mare, am văzut pentru prima dată în viaţă raţe şi pescăruşi pe rîul Săsar, care traversează oraşul. Nici pomeneală de aşa ceva înainte. „Rîul” era de fapt o apă roşcată şi împuţită, în care şi pe lîngă care nu supravieţuia nimic. Acum, era limpede şi raţele pluteau agale. De-asta sînt şi voi fi împotriva exploatării cu cianuri de la Roşia Montană. (Roman)
Pentru că mi-aș dori ca politicienii români (din orice partid ar face parte) să înțeleagă, fie și-acum, în al doisprezecelea ceas, că statul trebuie să protejeze – mai presus de interesele economice mărunte și imediate – interesele oamenilor de rînd, să renunțe la strategiile heirupiste și dupăurechi-ste și să gîndească strategii sustenabile, care să ia-n considerare nevoia noii generații de a trăi într-o țară mai demnă și mai curată. Susțin toate revendicările protestatarilor din țară, dar ce m-a scos pe mine personal azi în stradă a fost dorința de a nu mai vedea exploatări cu cianuri pe teritoriul României și de a avea un stat care nu protejează interesele marilor companii, ci demnitatea, sănătatea și bunăstarea cetățenilor săi. De-asta sunt împotriva exploatării cu cianuri la Roșia Montană. (Alex)
E un cerc vicios ce porneşte din faptul că nu avem o legislaţie puternică cu referire la substanţele ce pot fi folosite în exploatări. Pentru că la noi se poate, companiile mari vin şi îşi încearcă norocul aici şi, pentru că e rost de bani, Guvernul semnează contracte bănoase, fără să se gîndească la problemele pe termen lung. Ăia ştiu că şi-au găsit proştii, iar noi credem că ne-a pus Dumnezeu mîna-n cap. Şi de fapt au ăia dreptate, iar noi trebuie apoi să rămînem pe veci cu poluarea. De asta nu sînt de acord cu proiectul Roşia Montană. (Horea)
De mai bine de trei săptămîni, în România au loc în fiecare zi proteste împotriva proiectului de la Roşia Montană. Weekend-ul ăsta, ne-am alăturat şi noi, de departe, din Japonia. Am protestat fie în grupuri mici, fie solitari, împrăştiaţi prin tot arhipelagul, dar transmiţînd clar şi răspicat mesajul că sîntem împotriva exploatării cu cianuri. Nu sîntem mulţi faţă de zecile de mii de oameni care ies în stradă la Bucureşti şi în alte oraşe, dar vocea noastră se adaugă corului mare de nemulţumire. Continuare aici.
Album foto, aici.

Pe curand...

Comentarii

Postări populare