Orez prajit

Orezul prajit este una din cele mai populare retete in Japonia. Si asta pentru ca e usor de gatit. Reteta a pornit de la o necesitate. Japonezii gatesc orezul in masini de gatit si de multe ori, dimineata, inainte sa plece la munca, pentru ca nu aveau timp sa-si pregateasca ceva de mancat (sa faca alt orez si niste peste), foloseau orezul rece de peste noapte, pe care il prajeau cu ou, legume, sau resturi de la mancarea de co zi in urma si sos de soia. Astazi, reteta, in diferite variante, sa gaseste in meniurile restaurantelor de cartier dar si in isakaya, unde ti se aduce orezul cu legumele fierte si oul crud asezate deasupra, intr-un vas de tuci fierbinte, si tu le amesteci bine, timp ca cateva minute.
Pentru ca acest fel de mancare usor si rapide de preparat, imi place mult, sambata am decis sa il incerc si eu. Pentru reteta am folosit: praz, ou, carne de port taiata fasii subiri, ulei de gatit, ulei de susan, sos de soia, sare si condiment japonez.
Pentru ca nu am masina de gatit orez si pentru ca imi era peste picor sa imi fierb eu orezul, am apelat (ca de multe ori de altfel) la niste caserole cu orez semipreparat. Ambalajul caserolei se dasface intr-un colt, cat sa scoti placuta ce trage umezeala si se pune la microunde timp de doua minute.


In timpa acesta am taiat prazul rondele si fasiile lungi de cane le-am taiat de-a latul ,pentru a crea niste bucatele mai mici. Intr-o tigaia am adaugat ulei la incins (la foc mare) si am adaugat prazul si carnea condimentate cu condiment picant japonez.
Carnea s-a gatit foarte repede iar prazul s-a inmuiat imediat, asa ca am adaugat doua oua batute bine cu sare. Am amsestecat in continu ca oul sa fie zdribit in bucatele cat mai mici.
Cand oul s-a gatit am adaugat orezul si cateva linguri de sos de soia:
Am amestecat timp de doua minute ca sa se omogenizeze totul, dupa care am adaugat un pic de ulei de susan ca sa dea aroma. Am mai lasat pe foc 30 de secunde, timp in care am tot amestecat sa nu se prinda.
Pofta mare!
Pe curand...

Comentarii

Postări populare