Paradise Lost

M-am luat cu altele si am uitat complet de seria de documentare Paradise Lost. Vazusem primul documentar undeva prin decembrie-ianuarie, iar acum cateva saptamani mi-am adus aminte ca mai am doua de vazut.
Sunt socat de toata povestea asta si tot ce pot spune e ca recomand seria de documentare tuturor care spun ca sistemul judiciar american e perfect si ca SUA e locul perfect.
Seria de documentare urmareste cazul cunoscut sub numele de West Menphis Three, un proces ce a tinut  aproape 20 de ani, si care probabil ca inca o sa mai tina.  In 1994 trei tineri au fost incarcerati si condamnati (unul la pedeapsa cu moartea, altul puscarie pe viata si al treilea la 20 de ani de inchisoare) pentru ca au omorat 3 copii. Dovezile evau evazive si tot procesul s-a bazat pe o proba audio a unei confesiuni obitinute dupa 20 de ore de interogare, in care unul dintre tineri recunoaste ca a omorat copii.
Acesti trei tineri au devenit suspectii in caz pentru ca purtau haine negre si pentru ca ascultau rock. Locuitorii orasului dar si autoritatile i-au considerat satanisti deoarece erau niste tineri ce isi traiau astfel adolescenta.
In urma aparitiei primului documentar, in 1996, oamenii au inceput sa se revolte si au aparut organizatii non-guvernamentale ce au inceput sa angajeze avocati si firme independente care sa analizeze cazul. S-au descoperit probe ADN ce nu coincideau cu nici unul din cei 3 tineri, urme de animale ce aratau ca acei copii au fost sfasaiati de animale, dupa ce au fost omoarati de cineva,  si nu parte dintr-un ritual satanic. Judecatorul nu a aprobat cererea de rejudecata si tinerii au ramas inchisi.
Toate aceste incercari de a avea un proces nou au dus la realizarea celui de-al doilea documentar. Familiile victimelor nu au mai dat interviuri celor de la HBO, presa era mai mult ca niciodata cu ochii pe caz si judecatorul nu le-a permis accesul in sala. Toate astea se intampla datorita primului documentar. Erau multe semne de intrebare si apareau noi dovezi ce spuneau ca tinerii nu au avut parte de un proces corect si asta incerca sa se ascunda de autoritati.
Lupta a continuat si s-au facut apeluri dupa apeluri. Profesori universitari dar si experti criminalisti au tinut conferinte despre acest caz. Singura sansa la viata a unuia dintre tineri era sa o tina din proces in proces, pentru ca altfel urma sa fie executat. In 2011, dupa ce Judecatorul ce se ocupa de caz a ajuns magistrat si un altul i-a luat locul, procesul a fost redeschis. Din motive de fonduri si de timp pierdut in spatele gratiilor s-a ajuns la un joc avocatoresc. Cei trei au pledat pentru prima data ca vinovati, iar judecatorul i-a eliberat pe buna purtare. Astfel au iesit imediat, nu mai exista un proces si ei nu au sansa sa dea in judecata statul pentru cei 18 ani si 79 de zile petrecute in inchisoare. Aceasta este tema celuli de-al treilea documentar.
Eu ma intreb: exista dreptate? Acesti trei tineri au petrecut mai mult de jumatate din viata lor in inchisoare, acum sunt liberi insa au cazier si nimeni nu plateste pentru nedreptatea facuta. Si ce se intampla cu adevaratul criminal? Familiile ce si-au pierdut copii nu au parte de liniste pana nu li se va face dreptate. E normal asa?
Recomand seria de documentare cu drag. Sunt destul de lungi si pot parea plictisitoare pentru ca se afunda mult in detaliile de judecata, insa e o poveste ce merita stiuta. Puteti vedea doar ultimul documentar, pentru ca rezuma tot ce se intampla in primele doua, insa fara sa intre in detalii (exista un tip ce mie mi se pare suspect, si daca nu vedeti primele documentare nu va dati seama de asta).

Pe curand...

Comentarii

Postări populare