Treceți la conținutul principal

Ritual de purificare

Acum o saptamana am surprins de pe balconul camerei mele de camin un ritual de purificare shintonist. Se pare ca era un ritual facut inainte de construirea unei case. Am urmarit fascinat de la inceput, de cand calugarul a inceput sa moneteze altarul, insa filmuletul pe care o sa-l vedeti in finalul articolului e momentul final.
Initial am crezut ca e un agicultor ce isi monteaza un stand de fructe si legume. E ceva comun in suburbii sa se vanda astfel de lucuri la fiecare colt de strada, improvizat, fie pe un stand, ori o patura sau intr-un portbagaj, Insa pe masura ce se construia altarul mi-am dat seama ca o sa fie un ritual, iar pantalnii turcoaz ai calugarului mi-au dat de gandit. Sigur un om simplu nu ar fi purtat pantaloni asa deschisi la culoare. Am avut confirmarea in momentul in care a inceput sa puna ciucurii de hartie pe sfoara ce se indindea intre cele 4 maldite debambus. Apoi calugarul s-a dus la masina, si-a pus pelerina si paralia in cap si au asteptat familia sa vina. In timpul acesta, inginerul se plimba agale dintr-o parte in alta, vorbind la telefon
Si la noi, in crestinism exista astfel de ritualuri. Preotul sfinteste casa, terenul, masina sau ce mai doresti tu, insa si pe santier se pune in varful constructiei o ramura de brad sau o cruce, pentru trainicirea constructiei.
Insa un ritual shinto nu prea am vazut si am inteles si de la prietenii de la Japonia Noastra ca sunt norocos ca am surprins asa ceva.

Pe curand...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Balada câcatului moțat

Mărgineanu spunea: Viața e ca părul din cur, scurtă și plină de căcat.

Balada câcatului moțat este una din primele poezii pe care le-am învățat când eram mic. Nu știu dacă era chiar așa, cum o voi scrie mai jos. Ceea ce voi scrie este o combinație din două variante pe care le-am găsit pe net, o variantă ce seamănă cu ceea ce știam eu.

A fost odată un căcat
Micuț obraznic și moțat
Și îl stimau căcații toți
Căci el era cel mai cu moț
Dar într-o zi
Un câine mic şi pricăjit,
S-a dat la el şi... la halit.
A stat un pic, l-a rumegat
Şi l-a făcut din nou căcat.
Era micuţ şi fără moţ.
Râdeau de el căcaţii toţi.

Morala...
Să nu fi mare şi moţat,
Că o s-ajungi din nou căcat.

Pe curând...

M-a facut mama model

Nu mai e un secret ca m-am transforat anul asta. Am slabit 20 si ceva de kilograme, am inceput sa alerg, intr-un final am mers si la sala. Cu alte cuvinte mi-am schimbat modul de viata. Pe langa asta, multe alte lururi s-au schimbat in 2016, an ce a fost destul de pin si de greu pentru mine. Exista doua persoane ce sunt responsabile pentru schimbarile astea si ele sunt Alice si Andrei. Fara cei doi de A nu reuseam sa fiu aici, acum, asa. Stiu ca nu vor lauri insa si-i merita si le multumesc enorm pentru impulsionare, ajutor si incredere. Anul trecut, in articolul ,deja traditional de anul nou, imi doream ca in 2016 sa am grija de imaginea mea, sa slabesc si sa merg la sala. S-au intamplat astea insa lupta nu e terminata. Mai am de dat jos, mai am de modelat. Si de aceea pentru 2017, continui jocul asta al narcisismului si imi doresc sa devin mai increzator in mine, mai focusat pe problemele mele, mai egoist cu timpu meu liber si mai atent cu mine. Ca sunt multe cicatrici ce trebuiesc…

Fluturele monarh si fluturele vice-rege

Fluturele monarh este cea mai raspandita specie de fluturi din America de Nord. Traiesc 8 luni, masculii mor dupa imperechere iar femelele dupa depunerea larvelor. Pana sa se transforme in fluturi se hranesc cu planta unde au fost depuse ouale, laptele cainelui (sau iarba fiarelor), o planta ce ii ajute sa se transforem in omide colorate, sa isi creeze un cocon puternic si sa ajunga fluturi. Planta cu care se hranesc contine substante toxice pentru vertrebrate, de aceea pasarile nu ii mananca.
Fluturele vice-rege, seamana izbitor cu cel monarhm doar ca are doua buline negre pe spatele aripilor. El nu este toxic, dar pentru ca seamana atat de mult cu monarhul, pasarile se feresc sa il manance.
Din aceasta poveste a naturii putem trage multe concluzii sau crea chiar fabule....
Pe curand...