Ivan - Mircea Eliade

Nu stiu cum mi-a scapat nuvela asta cand am facut maraton de Eliade in clasa a 9-a, dar ma bucur ca s-a intamplat asa. Altfel nu  aveam sansa sa il redescopar pe Eliade, ce ramane scriitorul meu preferat.
Textul a fost publicat initial in 1977. Alte informatii nu am gasit. Pe wikipedia nu apare, pe goodreads a trebuit sa o adaug eu... Pare asa invaluit in mister. Parca mi-a fost sa il gasesc. Am gasit texul asta pe net, l-am transfomat din pdf in mobi pentru a vedea cum merge programul pe care il instalesem, am pus cartea in kindle si am uitat de ea. Acum cateva zile, m-am uitat prin ce carti am in dispozitiv si am gasit-o. A fost un semn. Era momentul sa o citesc. Am devorat-o in doua drumuri cu trenul si in timp ce o citeam mi-am adus aminte de adolescenta si de noptile petrecute citind Eliade.
Tema razboiului e una din temele abordate cu succes de scriitorii nostri. Pe timpuri scria despre asta, acum scriu despre Comunism. Razboi si fantastic e ceva nou, e ceva de doar Eliade putea crea. Mi-a placut mult. Eliade se joaca frumos cu simbolurile, cu misticul si isi bazeaza nuvela. Totul e relativ: viata, moartea, dragostea. Nimic nu pare sa fie ceea ce pare iar simbolurile si semnele contureaza actiunile.
Nu vreau sa ofer spoilere despre nuvela, poate sunt  si altii ce nu au citit-o. O puteti gani pe scribd, aici.
30 de pagini ce vor fi devorate rapid, un text  foarte bun.
Pe curand...

Comentarii

  1. Sunt putini cei care-l inteleg cu adevarat pe Eliade, desi sensul scrierilor sale este uimitor de relevant pentru vremurile pe care le traim. Nu stiu ce virsta aveti, dar ati scris frumos despre Ivan. Mai mult trebuie sa descopere fiecare. V-as recomanda si Dayan, mai ales ca, daca inteleg bine, sunteti intr-o lume care cauta in tehnologie si stiinta corespondente cu domeniul spiritualului

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult. Am 26 de ani. L-am citit pe Eliade in liceu, insa acum l-am simtit alfel. Maturitatea isi spune cuvantul.

      Ștergere
  2. Priviti lumea cu atentie, si aveti avantajul unei virste și a unei structuri sufletesti care va ofera posibilitati impresionante.Am calauzit multi elevi, multi dintre ei, ca si dumneavoastra, studenti in strainatate. Am invatat astfel multe de la ei, asa cum invat si din experienta dumneavoastra de student intr-o tara pe care n-am avut sansa sa o vizitez. Nu stiu daca ati citit lucrarile lui Basarab Nicolescu. Unele se găsesc si pe internet. Dupa parerea mea,transdisciplinaritatea continuă proiectul cultural initiat de Eliade si ofera oportunitati de cercetare valoroase.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. chiar o sa incerc Basarab Nicolescu. Eu citesc acum doar e-book-uri pentru ca e singura varianta posibila. Nu am cum sa imi cumpar carti din Romania si sa mi le trimit prin posta pana aici pentru ca e prea scump, asa cumpar cartea electronica ce imi vine direct pe e-mail, sau descarc carti electronice de pe site-uri unde sunt gratuite, ca Cismigiu et Comp, pe care nu am citit-o in adolescenta, atunci fiind pasionat de Eliade :))

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare