Se pare ca exista viata dupa Harry Potter

Acum cinci ani si cateva luni terminam de citit ultima carte din Seria Harry Potter. Ramaneam nostalgic ca odata cu terminarea cartii se termina si o frumoasa etapa din viata mea. Dar se pare ca exista viata si dupa Harry Potter. G. Norman Lippert, un fan al seriei Harry Potter a lansat cu cativa ani in urma o serie de romane ce urmaresc aventurile lui James, baiatul cel mare al lui Harry, la Hogwards. Romanul a fost lansat online, pe site-ul autorului iar apoi a fost preluat de goodreads si facut disponibil, gratuit in format pdf, epub sau mobi.
Lippert povesteste ca a inceput sa lucreze la seria de romane dupa ce copii lui au ramas dezamagiti ca nu mai exista nicio carte Harry Potter. Dupa ce a terminat primul roman, l-a trimis autoarei seriei originale si i-a cerut parerea. Aceasta a fost de acord cu publicarea romanului online, si a recunoscut oficial seria ca o serie de fan. Am pornit increzator la citit, cu toate ca era primul roman pe care il citesc integral in engleza. Mi-a fost greu la inceput pentru ca trebuia sa ma concentrez mai tare si pentru ca apareau multe persoaneje vechi de care nu imi aduceam aminte. Am fost curios ce poate sa iasa dintr-o carte ce porneste de la inceput cu doua mari handicapuri:

1. J.K. Rolling este o scriitoare exceptionala si trebuie sa incerci sa te ridici la nivelul ei de scris.
2. Un roman despre primul nascut al lui Harry Potter e destul de greu de scris penru ca:
2.1. Daca mergi pe ideea de mister, pe un antagonist puternic, cititorul o sa zica ca e un cliseu. Ok, Harry Potter se lupta cu Cap de Mort, fii-su se lupta cu X.
2.2. E greu sa fi copilul lui Harry Potter. Lumea il compara mereu cu tatal sau si o sa fie fie frustrat si o sa incearca sa faca ceva sa iasa in evidenta, fie o sa stea in umbra.
Cred ca daca o continuare era o idee buna, J.K. Rolling s-ar fi gandit si la asta.
Pana acum sunt aparute 3 romane, al patrulea urmand sa apara la primavara. Primul roman, James Potter and The Hall of Elders' Crossing incepe actiunea de unde se termina ultima carte harry Potter, pe peron, in gara, unde Harry si Ginny isi conduc primul nascut la scoala.
Romanul e scris binisor, exista multe dialoguri fara rost ce ingreuneaza actiunea, dar ca idee, mi se pare, in general o idee buna. Autorul a stiu la ce se supune si a incercat sa faca ceva bun, in conditiile date. Ceea ce m-a deranjat mult a fost includerea altor povestri si a altor personaje celebre in postestea asta.  Benjamin Franklin e de fapt vrajitor si a plecat din Anglia in America sa infinteze prima scoala de vrajitorie de acolo. Inca traieste si se afla pentru un an la Hogwards, unde preda. Personajul cheie al  romanului e vrajitorul Merlin, despre care nu o sa expic nimic pentru ca o sa fie spoiler. Stai ca ma apuc si eu sa scriu o carte despre scoala de vrajitori de la Dorohoi condusa de Deceneus. E la Dorohoi, ca e unul din cele mia vechi orase din tara si vrajitorii de la noi, in frunte cu Deceneus au facut ca orasul sa isi piarda din stralucire, si sa nu se dezvolte, tocmai pentru a fi mai usor pentru vrajitori sa se ascunda acolo. Hai sa fim seriosi. Ori continui seria asa cum e, ori te lasi. Am vazut ca autorul are niste serii de roman despre Merlin si Cavalerii Mesei Rotunde, in care vorbeste despre Hogwards pe vremea aia. Posibil ca asa face si el niste bani, ca romanele JP sunt moca pe net. Pe langa astea doua serii de romane, mai exista o serie despre Petra Morganstern, o fosta absolventa de Hogwards (ce apare in prima carte JP) si aventurile ei inafara scolii - un alt mod de a face niste bani.
I-am acordat romanului 3 stele din 5. Cu toate ca m-a enervat tot ce am spus mai sus, e un roman bunicel pentru fanii HP. Cred ca o sa citesc si celalalte carti. Am citit cam despre ce e vorba in cartile viitoare si promit. Apoi mi-a placut sa mai aud asa putin de Harry- sef Auros, De Hermione ce lucreaza si ea la minitere, de Neville ce e prof de Potiuni. Mi-a placut ca James nu are doi prieteni: o fata si un baiat din casa Cercetasilor ci e prieten cu doi tipi: Zane ce e viperin si Ralph ce e la Ochi de Soim, amandoi sange mal. Asta a fost o diferenta fata de seria originala, ce mi-a placut.
Deci, daca ati fost fani Harry Potter si aveti nevoie sa un alt final, incercati macar prima carte. De va place, le cititi si pe urmatoarele, de nu, va obisnuiti cu ideea ce ceva mai bun nu o sa fie. Nu aveti ce pierde, e moca pe goodreads si e o experienta.
Sau puteti vedea scurtmetrajul independent facut dupa film. Insa e prost rau de tot, buget inexistent si joc actoricesc vai de capul lui. Daca sunteti curiosi, il gasiti aici.
Pe curand...

Comentarii

Postări populare