Noi tehnologii in demolare

Am gasit filmuletul perfect care sa defineasca ceea ce ma intereseaza pe mine acum: Japonia si ingineria civila.
Filmuletul prezinta o noua metoda de demolare, curata, silentioasa si ecologica ce este recomandata la demolarea zgarie-norilor, folosita pentru prima data in Japonia, la demolarea Hotelului Grand Prince.
Cladirea construita in 1980 si proiectata de Kenzo Tange (unul din cei mai mari arhitecti ai secolului XX) era inalta de 30 de etaje si realizata din structura metalica a fost inchisa in martie 2011 pentru demolare. Cu toate ca era inchisa in momentul marelui cutremur, cladirea a adapostit sinistrati din zona Fukushima.
Demolarea unei cladiri mai inalte de 100 m nu este o treaba usoara. Ele pot fi aruncate in aer prin explozie sau implizie insa metoda e destul de riscanta intr-o zona aglomerata si in acelasi timp este foarte murdara. In Tokyo terenul este foarte scump si de aceea nu prea exista spatii libere iar o asta de metoda ar fi fost periculoasa dar si nesanatoasa. Praful produs s-ar fi depus pe cladirile din jur dar si inspirar de miile de oameni ce tranzitau zona.
Compania japoneza Taisei a inventat o metoda ce a aplicat-o pentru prima data la demolarea hotelului. Compania a patentat o macara de interior ce demoleaza cladirea etaj cu etaj, pornind de la etajul superior, spre cele inferioare. Macaraua sustine acoperisul cladirii si in acel timp elementele de rezistenta sunt desfacute, demontate si gata de refolosire sau reciclare. In momentul in care tot etajul e dezmembrat, macaraua coboara un etaj mai jos si continua munca de acolo. Metoda reduce emisiile de dioxid de carbon cu 85% , reduce zgomotul si praful sonsistent pentru ca totul se produce in interior, sub acoperisul ce coboara etaj cu etaj odata cu macaraua. Demolarea etajului incepe cu elementele nestructurale, continua cu placa si apoi cu grinzile si stalpii. Elementele sunt coborate unul cate unul cu o macara ce functioneaza cu ajutorul fortei gravitationale si care produce enenergie pentru celalalte miscari ce ar consuma energie. Acest lucru face ca aceasta metoda sa fie destul de ecologica.

Grand Prince Hotel este cea mai inalta cladire demolata din Tokyo si prima dintr-o suita de cladiri ce sunt cu termenul de valabilitate expirat. Metoda Tecorep ar putea fi folosita cu succes si la urmatoarele cladiri ce urmeaza sa fie demolate, mai ales dupa succesul demolarii hotelui din Akasaka.

Pe curand...

Comentarii

Postări populare