Treceți la conținutul principal

Waseda Festival

Vineri Waseda University a implinit 129 de ani de la infintare. Incepand cu ziua de vineri, timp de doua saptamani sunt sarbatorile universitatii ce au ca eveniment principal Waseda Festival ce va avea loc pe 2-3 noiembrie. Abia astept frstivalul, e primul de gen la care particip si stiu de la cei mici (bobocii din camin) care sunt membrii in cate vreun grup ca au preogram special pentru Festival.
Pe 26 e o petrecere pentru cei noi veniti (again?), o petrecere a la japonezi: doua ore stai la masa, mananci si bei, asculti profesori cum vorbesc si apoi socializezi. Dupa fix 2 ore esti anuntat ca s-a terminat si esti poftit sa pleci.
Eu astept aceste zile pentru ca e momentul in care ma intalnesc cu celalalt roman de la Waseda. Nu cred ca am apucat sa va spun, insa exista un student de la o universitate din Londra, ce studiaza polica si pentru un an este aici pentru un schimb de experienta. Acest student e din Drobeta-Turnul-Severin. Stiu de el de la Hakan, care e e in aceasi clasa cu el la japoneza. Deoarece el studiaza in Campusul principal iar eu sunt toata ziua in laborator, am decis sa ne intalnim la festival si ca vorbim romaneste non-stop.
Insa cu date despre festival sau despre petrecere o sa vin la momentul respectiv, acum cateva date wiki despre Waseda.

Universitatea Waseda este una dintre cele mai prestigioase universităţi private din Japonia şi Asia. Campusuri sale principale sunt situate în partea de nord a sectorului Shinjuku, Tokyo. Fondata in 1882 ca Tokyo Senmon Gakko, instituţia a fost redenumit "Universitatea Waseda" în 1902. Este cunoscuta pentru climatul său liberal simbolizată prin motto-ul "independenţa de învăţare" in special, Şcoala de Ştiinţe Politice şi economie are o influenţă semnificativă asupra societăţii japoneze. Momentan este una din putinele universitati ce se opun noului program de guvernare, ce a taiat toate fondurile pentru studentii internationali, finantand proiectul din banii proprii si nu a scos limba engleza, ci chiar o impune la studentii in an terminal, ca obiect de studiu, dupa cum a impus noul guvern extremist. 
Printe absolventi se numara 7 prim-ministii post-război şi lideri economici. În prezent, şapte dintre directorii executivi din Fortune Global 2007 sunt absolvenţi Waseda . Universitatea Waseda este un membru al Universitas 21, o retea internationala de 21 de universităţi, care au un accent deosebit pe cercetare.
 Universitatea a fost fondata de samuraiul cărturar, politician in epoca Meiji şi fost prim-ministru, Okuma Shigenobu în 1882, şi a fost desemnata ca o universitate complet în 1902. A început ca un colegiu cu trei departamente în cadrul sistemului japonez vechi de învăţământ superior. În 1882, universitatea a avut departamentul de ştiinţe politice şi economie, drept, ştiinţe şi fizice. Împreună cu aceste departamente, un curs de limbă engleză a fost stabilit, în cadrul caruia elevii de toate departamentele ar putea învăţa limba engleză. Trei ani mai tarziu, departamentul de stiinta fizice a fost închis, deoarece avea prea puţini solicitanţi. Departamentul de Stiinta si Ingineria a fost înfiintat în 1908. 
O mare parte din campus a fost distrus în atentatele cu bombă de incendiu din Tokyo în timpul al doilea război mondial, dar universitatea a fost reconstruit şi redeschis de 1949. Aceasta a crescut de a deveni o universitate ce cuprinde toate laturile, cu două şcoli superioare (Umanistica si Tehnic) şi şcoli de artă şi arhitectură. [sursa]
Pe curand...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Balada câcatului moțat

Mărgineanu spunea: Viața e ca părul din cur, scurtă și plină de căcat.

Balada câcatului moțat este una din primele poezii pe care le-am învățat când eram mic. Nu știu dacă era chiar așa, cum o voi scrie mai jos. Ceea ce voi scrie este o combinație din două variante pe care le-am găsit pe net, o variantă ce seamănă cu ceea ce știam eu.

A fost odată un căcat
Micuț obraznic și moțat
Și îl stimau căcații toți
Căci el era cel mai cu moț
Dar într-o zi
Un câine mic şi pricăjit,
S-a dat la el şi... la halit.
A stat un pic, l-a rumegat
Şi l-a făcut din nou căcat.
Era micuţ şi fără moţ.
Râdeau de el căcaţii toţi.

Morala...
Să nu fi mare şi moţat,
Că o s-ajungi din nou căcat.

Pe curând...

M-a facut mama model

Nu mai e un secret ca m-am transforat anul asta. Am slabit 20 si ceva de kilograme, am inceput sa alerg, intr-un final am mers si la sala. Cu alte cuvinte mi-am schimbat modul de viata. Pe langa asta, multe alte lururi s-au schimbat in 2016, an ce a fost destul de pin si de greu pentru mine. Exista doua persoane ce sunt responsabile pentru schimbarile astea si ele sunt Alice si Andrei. Fara cei doi de A nu reuseam sa fiu aici, acum, asa. Stiu ca nu vor lauri insa si-i merita si le multumesc enorm pentru impulsionare, ajutor si incredere. Anul trecut, in articolul ,deja traditional de anul nou, imi doream ca in 2016 sa am grija de imaginea mea, sa slabesc si sa merg la sala. S-au intamplat astea insa lupta nu e terminata. Mai am de dat jos, mai am de modelat. Si de aceea pentru 2017, continui jocul asta al narcisismului si imi doresc sa devin mai increzator in mine, mai focusat pe problemele mele, mai egoist cu timpu meu liber si mai atent cu mine. Ca sunt multe cicatrici ce trebuiesc…

Fluturele monarh si fluturele vice-rege

Fluturele monarh este cea mai raspandita specie de fluturi din America de Nord. Traiesc 8 luni, masculii mor dupa imperechere iar femelele dupa depunerea larvelor. Pana sa se transforme in fluturi se hranesc cu planta unde au fost depuse ouale, laptele cainelui (sau iarba fiarelor), o planta ce ii ajute sa se transforem in omide colorate, sa isi creeze un cocon puternic si sa ajunga fluturi. Planta cu care se hranesc contine substante toxice pentru vertrebrate, de aceea pasarile nu ii mananca.
Fluturele vice-rege, seamana izbitor cu cel monarhm doar ca are doua buline negre pe spatele aripilor. El nu este toxic, dar pentru ca seamana atat de mult cu monarhul, pasarile se feresc sa il manance.
Din aceasta poveste a naturii putem trage multe concluzii sau crea chiar fabule....
Pe curand...