Waseda Festival

Vineri Waseda University a implinit 129 de ani de la infintare. Incepand cu ziua de vineri, timp de doua saptamani sunt sarbatorile universitatii ce au ca eveniment principal Waseda Festival ce va avea loc pe 2-3 noiembrie. Abia astept frstivalul, e primul de gen la care particip si stiu de la cei mici (bobocii din camin) care sunt membrii in cate vreun grup ca au preogram special pentru Festival.
Pe 26 e o petrecere pentru cei noi veniti (again?), o petrecere a la japonezi: doua ore stai la masa, mananci si bei, asculti profesori cum vorbesc si apoi socializezi. Dupa fix 2 ore esti anuntat ca s-a terminat si esti poftit sa pleci.
Eu astept aceste zile pentru ca e momentul in care ma intalnesc cu celalalt roman de la Waseda. Nu cred ca am apucat sa va spun, insa exista un student de la o universitate din Londra, ce studiaza polica si pentru un an este aici pentru un schimb de experienta. Acest student e din Drobeta-Turnul-Severin. Stiu de el de la Hakan, care e e in aceasi clasa cu el la japoneza. Deoarece el studiaza in Campusul principal iar eu sunt toata ziua in laborator, am decis sa ne intalnim la festival si ca vorbim romaneste non-stop.
Insa cu date despre festival sau despre petrecere o sa vin la momentul respectiv, acum cateva date wiki despre Waseda.

Universitatea Waseda este una dintre cele mai prestigioase universităţi private din Japonia şi Asia. Campusuri sale principale sunt situate în partea de nord a sectorului Shinjuku, Tokyo. Fondata in 1882 ca Tokyo Senmon Gakko, instituţia a fost redenumit "Universitatea Waseda" în 1902. Este cunoscuta pentru climatul său liberal simbolizată prin motto-ul "independenţa de învăţare" in special, Şcoala de Ştiinţe Politice şi economie are o influenţă semnificativă asupra societăţii japoneze. Momentan este una din putinele universitati ce se opun noului program de guvernare, ce a taiat toate fondurile pentru studentii internationali, finantand proiectul din banii proprii si nu a scos limba engleza, ci chiar o impune la studentii in an terminal, ca obiect de studiu, dupa cum a impus noul guvern extremist. 
Printe absolventi se numara 7 prim-ministii post-război şi lideri economici. În prezent, şapte dintre directorii executivi din Fortune Global 2007 sunt absolvenţi Waseda . Universitatea Waseda este un membru al Universitas 21, o retea internationala de 21 de universităţi, care au un accent deosebit pe cercetare.
 Universitatea a fost fondata de samuraiul cărturar, politician in epoca Meiji şi fost prim-ministru, Okuma Shigenobu în 1882, şi a fost desemnata ca o universitate complet în 1902. A început ca un colegiu cu trei departamente în cadrul sistemului japonez vechi de învăţământ superior. În 1882, universitatea a avut departamentul de ştiinţe politice şi economie, drept, ştiinţe şi fizice. Împreună cu aceste departamente, un curs de limbă engleză a fost stabilit, în cadrul caruia elevii de toate departamentele ar putea învăţa limba engleză. Trei ani mai tarziu, departamentul de stiinta fizice a fost închis, deoarece avea prea puţini solicitanţi. Departamentul de Stiinta si Ingineria a fost înfiintat în 1908. 
O mare parte din campus a fost distrus în atentatele cu bombă de incendiu din Tokyo în timpul al doilea război mondial, dar universitatea a fost reconstruit şi redeschis de 1949. Aceasta a crescut de a deveni o universitate ce cuprinde toate laturile, cu două şcoli superioare (Umanistica si Tehnic) şi şcoli de artă şi arhitectură. [sursa]
Pe curand...

Comentarii

Postări populare