Ce chestii am mancat de o luna jumate
De o luna jumatate de cand sunt aici am mancat o droaie de chestii. Multe din ele nu stiu ce sunt, multe imi sunt indiferente, cateva imi plac iar cateva imi displac
Pornind de la tot felul de chestii marine ca:
caracatita - nu imi place, are gust de peste imputit si e amara
nu stiu ce chestii marine - una in fortma de tub iar alta de capac, mereu sunt fierte si arata ca si cum ar fi piele imatranita, iar inauntru sunt albe- nu imi plac
creveti- imi plac la nebunie. inainte mi se facea greata cand le vedeam coada, insa acum cand stiu ca sunt atat de buni, nu mai am nicio problema
alge - imi sunt indiferente
salata de meduza cu susan - imi place la nebunie
tot felul de soiuri de peste - de care sunt foarte incantat
Continuand cu legume:
cartofi dulci - imi sunt indiferenti insa sunt ciudati, cartoful nu trebuie sa fie dulce
wasabi- pentru toti cei care se dau rotunzi si cosmopoliti si spun ca mananca wasabi ca le place la nebuine, pot sa le dau un sfat, sa manance hrean, ca e acelasi lucru. Insa japonezii folosesc la wasabi si tulpina, nu numai radacina, de aceea e verde.
Mancaruri:
tofu - toful japonez parca e caimac de lapte. E gretos. Si il mananca mai mereu. in supa, in tocanite, la toate mesele, in salata, cand ti-e lumea mai draga, hop si tofu in farfurie. Nu stiu cum e la noi, dar nu cred ca e asa gretos si moale.
Gyoza- care de fapt e o mancare chinezeasca, inbunatatita de japonezi, e preferata mea. E un fel de sarmaluta cu carne, ciuperci, verdeata, insa e imbracata in aluat, ca si coltunasii la noi, Apoi sunt pusi la gratar in abur, cred, ca aluatul are gust de fiert insa arata rumen. De obicei, in Japonia se serveste ca salata, pe langa ce mai ai de mancare, pentru pretul de 150 yeni (6 lei) 5 bucati. Sunt atat de bune, de nu iti vine sa crezi. Am gasit un filmulet pe youtube despre cum se fac, nu am rabdare sa il vad, pentru cei interesati, puteti sa experimentati acasa. Sunt bune rau!
Don-urile. Indiferent ca sunt de pui sau de porc ori vita, ca sunt prajite sau in supa sau la aburi imi plac la nebunie. Domburi-le sau mancarurile care se termina cu Don sunt acele mancaruri care se servesc intr-un bol/castron ce au la baza castronului orezul si de asupra carnea sau legumele, si peste ele se toarna de obicei un sos de soia (Dupa cum puteti vedea si pe linkul de pe wikipedia, daca apasati aici).
Reteta aici.
Sosuri:
Sosul de soia japonez e diferit de cel chinezesc. E mai inchis la culoare si mai subtire. E un pic mai acrut decat cel chinezesc.
Maioneza japoneza contine ulei de susan si otet de orez. Este acruta si destul de scumpa. insa varianta cu mai mult otet, care are consitenta laptelui, e mult mai ieftina pentru ca nu are ulei ci nu stiu ce extract de bambus. E buna si aia.
Combinatii de maioneza cu singulul lor condimen. Japonezii nu prea folosesc condimente, ci ingredinete proaspete, insa au un condiment ce face mancarea sa fie picanta. Cred ca are la baza ardei, pentru ca e portocaliu. Ei mai folosec acest condiment in sosul de soia, transofmandul in sos picant sau in otet, facand astfel otet picant sau in in maioneza
Pe cudand...
Pornind de la tot felul de chestii marine ca:
caracatita - nu imi place, are gust de peste imputit si e amara
nu stiu ce chestii marine - una in fortma de tub iar alta de capac, mereu sunt fierte si arata ca si cum ar fi piele imatranita, iar inauntru sunt albe- nu imi plac
creveti- imi plac la nebunie. inainte mi se facea greata cand le vedeam coada, insa acum cand stiu ca sunt atat de buni, nu mai am nicio problema
alge - imi sunt indiferente
salata de meduza cu susan - imi place la nebunie
tot felul de soiuri de peste - de care sunt foarte incantat
Continuand cu legume:
cartofi dulci - imi sunt indiferenti insa sunt ciudati, cartoful nu trebuie sa fie dulce
wasabi- pentru toti cei care se dau rotunzi si cosmopoliti si spun ca mananca wasabi ca le place la nebuine, pot sa le dau un sfat, sa manance hrean, ca e acelasi lucru. Insa japonezii folosesc la wasabi si tulpina, nu numai radacina, de aceea e verde.
Mancaruri:
tofu - toful japonez parca e caimac de lapte. E gretos. Si il mananca mai mereu. in supa, in tocanite, la toate mesele, in salata, cand ti-e lumea mai draga, hop si tofu in farfurie. Nu stiu cum e la noi, dar nu cred ca e asa gretos si moale.
Gyoza- care de fapt e o mancare chinezeasca, inbunatatita de japonezi, e preferata mea. E un fel de sarmaluta cu carne, ciuperci, verdeata, insa e imbracata in aluat, ca si coltunasii la noi, Apoi sunt pusi la gratar in abur, cred, ca aluatul are gust de fiert insa arata rumen. De obicei, in Japonia se serveste ca salata, pe langa ce mai ai de mancare, pentru pretul de 150 yeni (6 lei) 5 bucati. Sunt atat de bune, de nu iti vine sa crezi. Am gasit un filmulet pe youtube despre cum se fac, nu am rabdare sa il vad, pentru cei interesati, puteti sa experimentati acasa. Sunt bune rau!
Don-urile. Indiferent ca sunt de pui sau de porc ori vita, ca sunt prajite sau in supa sau la aburi imi plac la nebunie. Domburi-le sau mancarurile care se termina cu Don sunt acele mancaruri care se servesc intr-un bol/castron ce au la baza castronului orezul si de asupra carnea sau legumele, si peste ele se toarna de obicei un sos de soia (Dupa cum puteti vedea si pe linkul de pe wikipedia, daca apasati aici).
Reteta aici.
Sosuri:
Sosul de soia japonez e diferit de cel chinezesc. E mai inchis la culoare si mai subtire. E un pic mai acrut decat cel chinezesc.
Maioneza japoneza contine ulei de susan si otet de orez. Este acruta si destul de scumpa. insa varianta cu mai mult otet, care are consitenta laptelui, e mult mai ieftina pentru ca nu are ulei ci nu stiu ce extract de bambus. E buna si aia.
Combinatii de maioneza cu singulul lor condimen. Japonezii nu prea folosesc condimente, ci ingredinete proaspete, insa au un condiment ce face mancarea sa fie picanta. Cred ca are la baza ardei, pentru ca e portocaliu. Ei mai folosec acest condiment in sosul de soia, transofmandul in sos picant sau in otet, facand astfel otet picant sau in in maioneza
Pe cudand...
Comentarii
Trimiteți un comentariu