The Fall

Duminica seara am vazut cea au frumoasa poveste pusa vreodata intr-un film.
The Fall este Filmul lui Tarsem (cunoscut publicului larg pentru Mirror-Mirror). Regizorul a gasit un scenariu al unui film Bulgar si s-a decis sa il reinterpreteze. Timp de 14 ani, e 4 continente, a cautat copilul perfect care sa joace rolul Alexandiei si a gasit-o in Romania, in Catinca Untaru. Asa am aflat si eu de film. Am vazut pe facebook trailerul emisiunii In premiera, ce avea ca subiect micii actori.

Filmul o are ca protagonista pe Alexandria, o fetita de 5 ani ce se afla intr-un spital din Los Angeles, in 1920 cu mana rupta. Alexandrina isi rupsese mana in timp ce se afla la muncile campului cu mama sa, emigranti din Romania, de unde fugisera dupa ce sotul ei fusese omorat de niste talhari ce ii dadusera foc la casa si ii furasera calul. In una din zile Alexandria ii trimite un bilet unei sore medicale in care ii spune ca ea arunca cu portocale in preot, insa biletul zboara si ajunge intr-un salon, unde Roy Walker il gaseste. Roy este un cascador ce incearca sa se sinucida in una din scenele din film, pentru ca iubita sa, actrita principala a filmului in care juca, il parasise pentru actorul principal.
Intre cei doi se leaga o frumoasa relatie. Roy incepe sa ii spuna o poveste Alexandrinei, ca sa ii castige increderea si sa o faca sa fure morfina pentru el sa se poata sinucida iar ea incepe sa vada in el tatal pe care il pieruse. Povestea pe care Roy i-o spune Alexandrinei imi aminteste de Big Fish si de Imaginarium of Doctor Parnasius pentru ca povestea ne este prezentata prin imaginatia Alexandrinei ce transforma persoanele din spital in personajele din poveste. Insa povestea este plina de simboluri si talc. Personajele povestii sunt simboluri ale civilizatiei moderne: Darwin - un naturist ce descoperise un noua specie de fluturi, Luigi - un barbat ce inventase bomba (face referire la Luigi Galleani - un anarhist ce a a omorotat 38 de perosane cu o bomba in 1920 pe Wall Street ), Indianul, Sclavul si Banditul Rosu ce lupta pentru a-l omora pe Guvernatorul Odious, care le facuse ceva rau fiecaruia dintre personaje. Pana si numele guvernatorului ne arata ca simbolizeaza raul in general.
Filmul  fost realizat din bugetul personal al lui Tarsem si se vede sensibilitatea si daruirea cu care a fsacut filmul, de la locatii (a fost filmat timp de 4 ani in 18 tari) pana la montaj si imagine. Nu stiu cum de nu am stiut de filmul acesta pana acum, insa a devenit unul din filmele mele de suflet pe care vi-l recomand cu drag. As putea spune ca e un Must see pentru ca la prima vedere pare o poveste pentru copii insa in spatele povestii se ascund simboluri si esenta unui suflet ranit si manat de razbunare. Povestea nu se desfasoara de fapt in anii '20 ci Odata ca niciodata...
Inchei prin a spune ca micuta noastra Catinca este geniala si as vrea sa o mai vad in filme.

Pe curand...

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare