Treceți la conținutul principal

Luna

Am avut cateva nopti in care nu am dormit de loc la sfarsitul sapamanii acesteia si de aceea sunt extrem de obosit. De fapt am perioade lungi in care nu dorm insa weekendul trecut a pus capac. Atunci am inceput sa caut explicatii si dupa ce am verificat cand nu dorm, folosind un programel ce imi caluleaza somnul, am descoperit ca e atunci cand e luna plina.

Dupa asta am inceput sa citesc articole si sa imi dau seama ca e logic. Povestile cu varcolaci trebuie sa aiba o explicatie si aceea e ca atunci cand e luna plina, pentru ca nu puteau dormii, unii oameni nebuni ieseau afara si urlau. Astfel o persoana cu imaginatia bogata (sau bolnava) a inventat povestea cu varcolacii.
Studii britanice, releva ca in noptile cu luna plina oamenii au un comportament mai bizar: sunt iritati si cu chef de scandal si mai temperamentali decat in celalte zile.
Profesorul Michael Michael Zimecki, membru al Academiei Poloneze de Stiinte spune ca luna plina este un factor declansator pentru activitatile criminale cat si starea de sanatate. In 1998 a fost realizat un studiu, timp de 28 de zile, intr-o puscarie, unde s-a ecaluat comportamentul celor 1200 de detinuti pe perioada ciclului lunar. Rezultatele si interpretarile au dus la aceeasi concluzie. In noptile dinainte, in timpul si dupa luna plina violentele au crescut.
Redactorul sef de la o revista de stiinta, a publicat un articol in care spune ca hotii actioneaza in noptile cu luna plina si ca oamenii sunt mai activi si plini de viata intr-o noapte luminioasa decat intr-una intunecoasa. ( ceea ce conclude ideea de insomnie in noptile cu luna plina).
Ciclul lunii are 28 de zile, ceea ce e egal cu menstruatia unei femei.
In popor se spune ca atunci cand vrei sa iti tai parul si vrei sa iti creasca sanatos sau atunci cand vrei sa ai un castig e bine sa faci acea activitate atunci cand luna e in crestere.
Tot asa, daca vrei sa pierzi ceva, adica daca vrei sa incepi o dieta, e bine sa o faci cand luna e in descrestere.
Tot popular se spune ca e bine sa culegi plantele medicinale in perioada cu luna pina, pentru ca atunci proprietatile lor vindecatoare sunt mai puternice.
In zilele cu luna plina, in unele credinte se tine post pentru ca totul se asimileza mai repede iar foarte multi doctori refuza sa faca operatii in astfel de perioade pentru ca corpul sangereaza mai mult iar ranile se vindeca mai greu.
Cum poti sa iti dai seama daca luna e in crestere sau in descrestere? E foarte sinplu: atunci cand luna e in Crestere, patrarul are dorma de D iar cand e in Descrestere, craiul nou are forma de C. E invers: C cand Descreste si D cand Creste (dupa cum se poate vedea si in imaginea de mai jos )

Pe curand...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Balada câcatului moțat

Mărgineanu spunea: Viața e ca părul din cur, scurtă și plină de căcat.

Balada câcatului moțat este una din primele poezii pe care le-am învățat când eram mic. Nu știu dacă era chiar așa, cum o voi scrie mai jos. Ceea ce voi scrie este o combinație din două variante pe care le-am găsit pe net, o variantă ce seamănă cu ceea ce știam eu.

A fost odată un căcat
Micuț obraznic și moțat
Și îl stimau căcații toți
Căci el era cel mai cu moț
Dar într-o zi
Un câine mic şi pricăjit,
S-a dat la el şi... la halit.
A stat un pic, l-a rumegat
Şi l-a făcut din nou căcat.
Era micuţ şi fără moţ.
Râdeau de el căcaţii toţi.

Morala...
Să nu fi mare şi moţat,
Că o s-ajungi din nou căcat.

Pe curând...

M-a facut mama model

Nu mai e un secret ca m-am transforat anul asta. Am slabit 20 si ceva de kilograme, am inceput sa alerg, intr-un final am mers si la sala. Cu alte cuvinte mi-am schimbat modul de viata. Pe langa asta, multe alte lururi s-au schimbat in 2016, an ce a fost destul de pin si de greu pentru mine. Exista doua persoane ce sunt responsabile pentru schimbarile astea si ele sunt Alice si Andrei. Fara cei doi de A nu reuseam sa fiu aici, acum, asa. Stiu ca nu vor lauri insa si-i merita si le multumesc enorm pentru impulsionare, ajutor si incredere. Anul trecut, in articolul ,deja traditional de anul nou, imi doream ca in 2016 sa am grija de imaginea mea, sa slabesc si sa merg la sala. S-au intamplat astea insa lupta nu e terminata. Mai am de dat jos, mai am de modelat. Si de aceea pentru 2017, continui jocul asta al narcisismului si imi doresc sa devin mai increzator in mine, mai focusat pe problemele mele, mai egoist cu timpu meu liber si mai atent cu mine. Ca sunt multe cicatrici ce trebuiesc…

Fluturele monarh si fluturele vice-rege

Fluturele monarh este cea mai raspandita specie de fluturi din America de Nord. Traiesc 8 luni, masculii mor dupa imperechere iar femelele dupa depunerea larvelor. Pana sa se transforme in fluturi se hranesc cu planta unde au fost depuse ouale, laptele cainelui (sau iarba fiarelor), o planta ce ii ajute sa se transforem in omide colorate, sa isi creeze un cocon puternic si sa ajunga fluturi. Planta cu care se hranesc contine substante toxice pentru vertrebrate, de aceea pasarile nu ii mananca.
Fluturele vice-rege, seamana izbitor cu cel monarhm doar ca are doua buline negre pe spatele aripilor. El nu este toxic, dar pentru ca seamana atat de mult cu monarhul, pasarile se feresc sa il manance.
Din aceasta poveste a naturii putem trage multe concluzii sau crea chiar fabule....
Pe curand...