Treceți la conținutul principal

Ierarhii sociale

In romana avem pronume de politete, ce le folosim fata de persoanele ce se afla pe o scara sociala mai ridicata fata de noi sau de o varsta inaintata. De aceea mi se pare ciudat cand vorbesc in engleza cu un profeso. Ei nu au asa ceva. Cand te adreserzi unui profesor, ii spui professor nu mister professor, cum i-ai spune in Romania.
In schimb englezii au gen pentru animale si obiecte...
In schimb japonezii au si ei o ierarhie sociala, mult mai complexa decat a noastra folosind mai multe niveluri de politete. Nu stiu ce societate e mai sanatoasa, una in care se vorbeste de laegal la egal sau una in care se respecta varsta si rangul social, insa eu sunt obisnuit cu a doua.
O sa va povestesc despre o astfel de scara, intr-un laborator universitar.
Labortatorul este condus de profesor, sensei. Pe langa sensei se afla studentii: de anul 4- ce isi fac lucrarerea pentru licenta, master si doctorat. Studentii de rang mai mare decat al tau, sunt numiti sempai. Studentul de rang mai mic vorbeste politicos fata de sempai. Aici e diferenta de care va spuneam fata de noi. La noi ai respect fata de profesor dar vorbesti la pertu cu un student de rang mai mare. Mi se pare prea mult stratul asta.
Insa are si el un sens. Profesorii dau teme la curs fara numere de ordine si aceasi teme de la an la an. Posibil ca ei cred ca studentul nu copiaza (ceea ce credeam si eu la inceput) insa am aflat ca daca pupi in fund semaiul primesti temele de la el. Asta daca esti student japonez si nu strain ca mine, care nu am primit nicio tema pana acum, si am facut saptamana de saptamana temele pana cand semestrul asta i-am vazut cum isi copiaza temele si m-am enervat. Am cerut si eu copii si s-au uitat urat la mine, pentru ca le-am aflat micul secret, insa s-au coformat rapid. Eu nu vreau ca studentii de anul 4 sa se ridice in picioare cand intru in laborator si nici sa ma intrebe daca vreau ceva de la magazin, dar sa ma salute, ar fi frumos, nu sa se uite in greata la mine, de parca as fi leprosul. Dar ei nu sunt rasisti....
 Pe curand...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Balada câcatului moțat

Mărgineanu spunea: Viața e ca părul din cur, scurtă și plină de căcat.

Balada câcatului moțat este una din primele poezii pe care le-am învățat când eram mic. Nu știu dacă era chiar așa, cum o voi scrie mai jos. Ceea ce voi scrie este o combinație din două variante pe care le-am găsit pe net, o variantă ce seamănă cu ceea ce știam eu.

A fost odată un căcat
Micuț obraznic și moțat
Și îl stimau căcații toți
Căci el era cel mai cu moț
Dar într-o zi
Un câine mic şi pricăjit,
S-a dat la el şi... la halit.
A stat un pic, l-a rumegat
Şi l-a făcut din nou căcat.
Era micuţ şi fără moţ.
Râdeau de el căcaţii toţi.

Morala...
Să nu fi mare şi moţat,
Că o s-ajungi din nou căcat.

Pe curând...

M-a facut mama model

Nu mai e un secret ca m-am transforat anul asta. Am slabit 20 si ceva de kilograme, am inceput sa alerg, intr-un final am mers si la sala. Cu alte cuvinte mi-am schimbat modul de viata. Pe langa asta, multe alte lururi s-au schimbat in 2016, an ce a fost destul de pin si de greu pentru mine. Exista doua persoane ce sunt responsabile pentru schimbarile astea si ele sunt Alice si Andrei. Fara cei doi de A nu reuseam sa fiu aici, acum, asa. Stiu ca nu vor lauri insa si-i merita si le multumesc enorm pentru impulsionare, ajutor si incredere. Anul trecut, in articolul ,deja traditional de anul nou, imi doream ca in 2016 sa am grija de imaginea mea, sa slabesc si sa merg la sala. S-au intamplat astea insa lupta nu e terminata. Mai am de dat jos, mai am de modelat. Si de aceea pentru 2017, continui jocul asta al narcisismului si imi doresc sa devin mai increzator in mine, mai focusat pe problemele mele, mai egoist cu timpu meu liber si mai atent cu mine. Ca sunt multe cicatrici ce trebuiesc…

Fluturele monarh si fluturele vice-rege

Fluturele monarh este cea mai raspandita specie de fluturi din America de Nord. Traiesc 8 luni, masculii mor dupa imperechere iar femelele dupa depunerea larvelor. Pana sa se transforme in fluturi se hranesc cu planta unde au fost depuse ouale, laptele cainelui (sau iarba fiarelor), o planta ce ii ajute sa se transforem in omide colorate, sa isi creeze un cocon puternic si sa ajunga fluturi. Planta cu care se hranesc contine substante toxice pentru vertrebrate, de aceea pasarile nu ii mananca.
Fluturele vice-rege, seamana izbitor cu cel monarhm doar ca are doua buline negre pe spatele aripilor. El nu este toxic, dar pentru ca seamana atat de mult cu monarhul, pasarile se feresc sa il manance.
Din aceasta poveste a naturii putem trage multe concluzii sau crea chiar fabule....
Pe curand...