Camin de baieti

Uneori ma simt ca un antropolog ce anaizeaza un grup in  habitatul lui natural, fara sa intervina.
De 21 de luni locuiesc intr-un camin interantional de baieti. In Japonia nu prea exista camine mixte, majoritatea fiind impartite pe sexe. Mie mi se pare o mentalitate de secolul trecut, insa am inteles ca baietilor japonezi le convine asta. De ce? Pentru ca pot fi in  mediul lor, pot combora la masa, pot socializa pe culoare, fara sa le pese ce vorbesc, cum vorbesc si cum arata.
Si asta pentru ca japonezii tin mult la imagine. Daca eu dimineata ma spal, ma imbrac cu ce imi vine in cap si ma uit in oglinda sa vad cum imi sta parul, si fac astea in 10 minute, lor le ia o ora sa iasa in lume.
Ritualul incepe cu spalatul pe fata cu un sapun din acela pentru eliminarea cosurilor. Dupa ce s-au spalat bine, se sterg pe fata si isi pun lentilele de contact. Cred ca 80 din japonezi au probleme cu ochii si majoritatea poarta lentile. Abia apoi incepe nebunia. Se barbieresc in fiecare dimineata (eu fac asta odata la 5 zile) meticulos, analizand fiecare fir de par crescut peste noapte. Dupa ce termin cu barbieritul, isi tund parul din nas. Sunt putine locuri unde un asiatic are par, si nasul e unul din ele. Noua ne creste parul in nas cand imbatranim, insa se pare ca lor le creste odata cu barba. Asa ca au o chestiuta electrica cu care isi rad parul din nas, aproape in fiecare dimineata.
Apoi urmeaza parul. Parul ud se usuca cu feonul si se perie cu o perie circulara iar apoi se piaptana cu un pieptene special, ce aranjeza fiecare suvita. Apoi se aplica ceara. In crestetul capului parul trebuie sa aiba volum iar in fata se aseaza suvita cu suvita. Am incercat si eu sa imi aranjez parul cand m-am tuns, dar dupa doua saptamani m-am lasat. A inceput sa-mi apara matreata si nici nu aveam rabdare sa il aranjeze in fiecare zi. Ei pierd jumatate de ora, pe ceas, in fiecare dimineata facand asta. Trebuie sa precizez ca 70% din tinerii japonezi sunt vopsiti in cap fie un saten-roscat fie blonzi.
Dupa ce termina cu aranjatul parului urmeaza spancenele. Japonezii isi penseaza sprancenele dandu-le o forma de V. Asa ca partea inferioara din extremitati e pensata complet. Restul de spranceana e tunsa cu un foarfece special, pentru ca le place sa aiba parul de pe sprancene scurt, ceea ce arata foarte ciudat.
Si abia apoi au terminat de aranjat.
Pe langa ritualul de dimineata, imi place ca sunt ambitiosi. Daca lupta sa ajunga in echipa de baseball a univesitatii, se antreneaza in fiecare seara, in fata caminului. Apoi, cu totii isi inmoie piele in baia comuna, loc in care nu o sa calc niciodata. Nu imi place ca jucarica mea sa pluteasca langa jucarelele altor tipi.
Pe curand...

Comentarii

  1. mda, sunt f diferiti iar cu aranjatul chiar exagereaza

    RăspundețiȘtergere
  2. te contrazic. nu mi se par asa ingrijiti. de exemplu gimnastii japonezi (din ce am vazut eu la televizor uitandu-ma la campioane mondiale de vreo 20 de ani) sunt cam singurii care au claie de par la sub brat. de asemenea japonezele inca poarta par in zona pubiana, ceea ce in Europa este un sacrilegiu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si acum te contrazic eu. Parul la sub brat sau parul putina nu tine de cât de ingrijiti sunt ci de cultura pop. La ei așa e normal. Sunt cam singurele locuri unde le creste par si atunci așa arată ca sunt bărbați. Am avut o discuție cu un prieten japonez care ma întreba de ce ma rad la sub brat si daca e adevărat ca noi, europenii ne tandem si radem parul pubian. Lui i se părea ciudat ca avem par pe mâini si pe picioare dar îl radem pe cel care nu se vede.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare