Treceți la conținutul principal

Pui picant cu legume in stil chinezesc

Ma intreba cineva zilele trecute, de unde imi gasesc inspiratia cand gatesc, sau daca gatesc dupa retete. N-am stiu ce sa-i spun. E o combinatie de factori: o idee, experienta acumulata si niste ochi aruncati pe diagonala peste o reteta.
De exemplu, reteta pe care vi-o prezint azi e inspirata dintr-un preparat pe care il servesc destul de des la unul din restaurantele unde iau prinzaul, prepatar ce a asta la baza Puiului cu alune si legume. Si pentru ca nu urmez reteta originala indeaproape, sau pentru ca nu descopar toate ingredientele necesare, improvizez cate ceva.
Pentru preparatul de astazi am folosti: piep de pui, moyasi (muguri de fasole sau germini de fasole... nu stiu exact), urechi de lemn, ceapa, morcov, ardei, ulei de gatit, ulei de susan, ulei picant, sare, boia, praf de usturoi, piper, otet, sos de soia si mirin.
Preparatul se gateste repede, insa necestia ceva timp de pregatire.
Pentru inceput am pus niste apa cu otet de orez la fiert. Am folosit otetul de orez pentru ca e cel mai accesibil aici si imi place foarte mult ca nu e foarte puternic la gust. E mai mult acrut decat otatit. Am aflat secretul cu otetul de la mama de camin, pentru ca nu stiam de ce moyashi pe care ii servim la masa au un alt gust decat ai mei. Cand apa a inceput sa fiarba, am adaugat germenii de fasole si i-am lasat un clocot. Apoi am inchis focul si i-ar rasturnat intr-o strecuratoare.

Intre timp am pus la hidratat urechile de lemn intr-o solutie de sos de soia, mirin si apa fierbinte.
Puiul l-am taiat bucatele micute, de 0.5-1 cm latura si l-am condimentat cu paprika, praf de usturoi, sare, piper si ulei de susan.

Am folosit jumatate de ceapa, pe care am taiat-o cam in trei. In retele asiatice ceapa se taie mare si mie imi convine asta pentru ca nu am timp sa incep sa plang de la atata taiat si tocat.
Intr-o craticioara, am adaugat putin ulei de gatit, ceapa si puiul si am dat focul la mare.
Cand puiul a inceput sa prinda culoare si ceapa sa se inmoaie am adaugat o lingurita de ulei picant, ardeiul taiat fasii subtiri si morcovul taiat felli subtiri (cu curatatorul de legume) si am inceput sa ameste continu, ca sa nu se prinda de funful cratitei. Am mai adaugat si putina sare.
Cand ardeii si morcovul s-au inmuiat, am adaugat moyashi si urechile de lemn, si le-am mai lasat un minut pe foc impreuna, pentru a avea timp sa imprumute aromele.

Pentru ca am uitat sa cumpar orez am servit preparatul cu paine si langa el, asa cum ii place japonezului,am pus si niste castravete proaspat si o rosie
Pofta mare!


Pe curand...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Balada câcatului moțat

Mărgineanu spunea: Viața e ca părul din cur, scurtă și plină de căcat.

Balada câcatului moțat este una din primele poezii pe care le-am învățat când eram mic. Nu știu dacă era chiar așa, cum o voi scrie mai jos. Ceea ce voi scrie este o combinație din două variante pe care le-am găsit pe net, o variantă ce seamănă cu ceea ce știam eu.

A fost odată un căcat
Micuț obraznic și moțat
Și îl stimau căcații toți
Căci el era cel mai cu moț
Dar într-o zi
Un câine mic şi pricăjit,
S-a dat la el şi... la halit.
A stat un pic, l-a rumegat
Şi l-a făcut din nou căcat.
Era micuţ şi fără moţ.
Râdeau de el căcaţii toţi.

Morala...
Să nu fi mare şi moţat,
Că o s-ajungi din nou căcat.

Pe curând...

M-a facut mama model

Nu mai e un secret ca m-am transforat anul asta. Am slabit 20 si ceva de kilograme, am inceput sa alerg, intr-un final am mers si la sala. Cu alte cuvinte mi-am schimbat modul de viata. Pe langa asta, multe alte lururi s-au schimbat in 2016, an ce a fost destul de pin si de greu pentru mine. Exista doua persoane ce sunt responsabile pentru schimbarile astea si ele sunt Alice si Andrei. Fara cei doi de A nu reuseam sa fiu aici, acum, asa. Stiu ca nu vor lauri insa si-i merita si le multumesc enorm pentru impulsionare, ajutor si incredere. Anul trecut, in articolul ,deja traditional de anul nou, imi doream ca in 2016 sa am grija de imaginea mea, sa slabesc si sa merg la sala. S-au intamplat astea insa lupta nu e terminata. Mai am de dat jos, mai am de modelat. Si de aceea pentru 2017, continui jocul asta al narcisismului si imi doresc sa devin mai increzator in mine, mai focusat pe problemele mele, mai egoist cu timpu meu liber si mai atent cu mine. Ca sunt multe cicatrici ce trebuiesc…

Fluturele monarh si fluturele vice-rege

Fluturele monarh este cea mai raspandita specie de fluturi din America de Nord. Traiesc 8 luni, masculii mor dupa imperechere iar femelele dupa depunerea larvelor. Pana sa se transforme in fluturi se hranesc cu planta unde au fost depuse ouale, laptele cainelui (sau iarba fiarelor), o planta ce ii ajute sa se transforem in omide colorate, sa isi creeze un cocon puternic si sa ajunga fluturi. Planta cu care se hranesc contine substante toxice pentru vertrebrate, de aceea pasarile nu ii mananca.
Fluturele vice-rege, seamana izbitor cu cel monarhm doar ca are doua buline negre pe spatele aripilor. El nu este toxic, dar pentru ca seamana atat de mult cu monarhul, pasarile se feresc sa il manance.
Din aceasta poveste a naturii putem trage multe concluzii sau crea chiar fabule....
Pe curand...