Treceți la conținutul principal

The Dancing Girl of Izu (and Other Stories)

Am ajuns la cartea asta datorita a doua persoane ce-mi sunt dragi si au legatura cu Japonia. Una m-a intrebat daca am citit povestea dansatoarei din Izu iar cealalta mi-a spus ca ceva scris de mine la un moment dat seamana cu stilul povestioarelor japoneze.
Si mai era si autorul, Yasunari Kawabata, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1968 pentru lirismul si sublitatea ce se gasesc in operele sale, sau cum a sunat motivatia oficiala "pentru măiestria lui literară, care înfățișează cu mare sensibilitate esența spiritului japonez".
Sa fiu sincer nu am vibrat decat la The Dancing Girl of Izu, celalalte povesti din culegerea de texte mi s-au parut simplute, iar una din ele, cea cu Jurnalul de la 13 ani mi-a dat o stare nasoala. Abia terminasem Noptile Patriarhului si acum citeam din nou o poveste despre un batran ce avea probleme cu prostata si se chinuia zi si noapte... Imi aminteste prea mult de Bunicu si inca nu pot sa privest lipsit de emotii in trecut.
Culegerea de texte prezinta primele incercari literare ale autorului si sunt interesante. Dar pentru a-i intelege evolutia trebuie sa citesc una din operele sale de referinta, sa-i vad evolutia si sa-l inteleg mai bine.

E o lectura interesanta, un stil elegant si emotiv ce mi-a placut. In zilele noastre e greu sa publici o carte de proza scurta, si astfel de carti sunt din ce in ce mai greu de gasit. Plus ca e o parte din istoria literaturii japoneze ce imi era straina si ma bucur ca cineva mi-a spus despre aceasta carte si asa l-am descoperit pe Yasunari Kawabata.
Pe curand...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Balada câcatului moțat

Mărgineanu spunea: Viața e ca părul din cur, scurtă și plină de căcat.

Balada câcatului moțat este una din primele poezii pe care le-am învățat când eram mic. Nu știu dacă era chiar așa, cum o voi scrie mai jos. Ceea ce voi scrie este o combinație din două variante pe care le-am găsit pe net, o variantă ce seamănă cu ceea ce știam eu.

A fost odată un căcat
Micuț obraznic și moțat
Și îl stimau căcații toți
Căci el era cel mai cu moț
Dar într-o zi
Un câine mic şi pricăjit,
S-a dat la el şi... la halit.
A stat un pic, l-a rumegat
Şi l-a făcut din nou căcat.
Era micuţ şi fără moţ.
Râdeau de el căcaţii toţi.

Morala...
Să nu fi mare şi moţat,
Că o s-ajungi din nou căcat.

Pe curând...

M-a facut mama model

Nu mai e un secret ca m-am transforat anul asta. Am slabit 20 si ceva de kilograme, am inceput sa alerg, intr-un final am mers si la sala. Cu alte cuvinte mi-am schimbat modul de viata. Pe langa asta, multe alte lururi s-au schimbat in 2016, an ce a fost destul de pin si de greu pentru mine. Exista doua persoane ce sunt responsabile pentru schimbarile astea si ele sunt Alice si Andrei. Fara cei doi de A nu reuseam sa fiu aici, acum, asa. Stiu ca nu vor lauri insa si-i merita si le multumesc enorm pentru impulsionare, ajutor si incredere. Anul trecut, in articolul ,deja traditional de anul nou, imi doream ca in 2016 sa am grija de imaginea mea, sa slabesc si sa merg la sala. S-au intamplat astea insa lupta nu e terminata. Mai am de dat jos, mai am de modelat. Si de aceea pentru 2017, continui jocul asta al narcisismului si imi doresc sa devin mai increzator in mine, mai focusat pe problemele mele, mai egoist cu timpu meu liber si mai atent cu mine. Ca sunt multe cicatrici ce trebuiesc…

Fluturele monarh si fluturele vice-rege

Fluturele monarh este cea mai raspandita specie de fluturi din America de Nord. Traiesc 8 luni, masculii mor dupa imperechere iar femelele dupa depunerea larvelor. Pana sa se transforme in fluturi se hranesc cu planta unde au fost depuse ouale, laptele cainelui (sau iarba fiarelor), o planta ce ii ajute sa se transforem in omide colorate, sa isi creeze un cocon puternic si sa ajunga fluturi. Planta cu care se hranesc contine substante toxice pentru vertrebrate, de aceea pasarile nu ii mananca.
Fluturele vice-rege, seamana izbitor cu cel monarhm doar ca are doua buline negre pe spatele aripilor. El nu este toxic, dar pentru ca seamana atat de mult cu monarhul, pasarile se feresc sa il manance.
Din aceasta poveste a naturii putem trage multe concluzii sau crea chiar fabule....
Pe curand...